24 Січня 2020
Новини

Як волинські мажоритарники працювали у Верховній Раді (фото, відео)

Як волинські мажоритарники працювали у Верховній Раді (фото, відео)

Волинську область у ВРУ представляють п`ятеро нардепів-мажоритарників.

За 4 місяці роботи в парламенті найбільше законопроектів подали нардепи Ірина  Констанкевич та Вячеслав Рубльов. Ігор Палиця та Степан Івахів голосували в раді найменше. Ігор Гузь найбільше виступав в раді та комунікував з виборцями. Крім того, він продовжує піаритися на залучених з державного бюджету коштів.Про це пише громадський рух "Чесно".

В середньому поправки волинських нардепів були підтримані на 22, 3 %. Найбільше надійшло від Ірини Констанкевич, а здобули підтримку всі поправки Степана Івахіва.

Фігуранти антикорупційних розслідувань Ігор Палиця (округ № 20) та Степан Івахів  (округ № 21) – найбільш опозиційні. Вони не голосували взагалі або  були відсутніми під час голосувань в парламенті. Найчастіше підтримували законопроекти, ініціативи президента та Уряду Вячеслав Рубльов (округ № 20) та Ірина Констанкевич (округ № 23).

Ніхто з обранців не підтримав законопроект в першому читанні про ринок землі. І лише двоє – Констанкевич та Рубльов – проголосували “за” законопроект № 2040, який  передбачає введення єдиних дозволів на геологічне вивчення бурштинових надр з подальшим видобуванням бурштину на 5 років на ділянки до 10 гектарів.

Детальніше – в огляді Руху ЧЕСНО про роботу волинських нардепів у "турборежимі" Верховної Ради нового скликання, голосування за "гострі" законопроекти та законодавчі ініціативи.

Народні депутати Степан Івахів та Ігор Палиця ще до парламентських виборів були політичними опонентами.

Як писав рух ЧЕСНО, у  цій Верховній Раді вони стали союзниками та працюють в одній депутатській групі “За майбутнє”, яку ще називають депутатською групою Палиці. 

Окрім Палиці та Івахіва, туди ще входять двоє волинських нардепів – фігурантка антикорупційних розслідувань Ірина Констанкевич та Ігор Гузь,  які під час виборів мали підтримку Палиці.   

Якщо проаналізувати голосування всієї групи, то нардепи буквально влаштовували бойкот і майже у половині випадків не голосували взагалі.

Всі волинські мажоритарники ввійшли до міжфракційного об`єднання “Велика Волинь”. Всього в МФО – 20 нардепів.

Палиця та Івахів відмовилися від компенсації за житло.

Укропівець Ігор Палиця балотувався до парламенту від Луцька (округ № 22) як самовисуванець. У парламенті він секретар Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Народний депутат  практично не спілкується з виборцями. Принаймні, ні в соціальних мережах, ні у ЗМІ, які перебувають у сфері його впливу, такої інформації знайти не вдалося. 

Під час роботи у парламенті у 74 % випадків Палиця  не голосував за законопроекти, ініціативи Президента чи Уряду. Він також не підтримав такі важливі законопроекти, як перезапуск НАЗК, судову реформу, виборчий кодекс, покарання за незаконне збагачення, законопроект № 2040 “Про врегулювання та видобуток бурштину” та відкриття ринку землі. 

В коментарі ЧЕСНО нардеп зазначив, що не підтримував, бо має своє бачення “стосовно законності і правильності цих законопроектів”.

Нардеп у 2019 році не подав жодного депутатського запиту. Він – співавтор 8 законопроектів. Зокрема,  спільно із ншими волинськими нардепами – Констанкевич та Гузем – подав законопроект про збільшення оплати праці педагогічним працівникам закладів дошкільної та позашкільної освіти. Інші законопроекти стосуються Бюджетного кодексу, соціальної сфери.

В парламенті нардеп відомий своїми  заявами проти відкриття ринку землі. 

“Всі внесені від групи правки комітетом щодо законопроекту про ринок землі були відхилені. Не планую підтримувати, але хочу побачити фінальну версію закону”, – зазначив Палиця під час розмови із журналісткою ЧЕСНО.

Він вніс 13 поправок, з яких повну підтримку отримали лише 13 %, часткову – 38 %.

Нардеп тричі виступав у парламенті, висловлюючись проти відкриття ринку землі та щодо прийняття Бюджету на 2020 рік. 

Нагадаємо, що укропівець Ігор Палиця пройшов до парламенту втретє. Він був депутатом Верховної Ради України VI та VII скликань. За методологією Руху ЧЕСНО, у парламенті VII скликання Палиця входив до переліку найбільших прогульників засідань сесій і комітетів. Проводив активну агітацію за підтримки благодійного фонду Ігоря Палиці “Тільки разом”. Рух ЧЕСНО уже писав, що нардеп – гречкосій. Напередодні по всьому  Луцьку напередодні виборів було розміщено борди на його підтримку Палиці. Благодійний фонд продовжує працювати і в післявиборчий період.

Його передвиборча кампанія виявилася найдорожчою. За один голос лучанина народний депутат витратив майже 71 гривню.

Майже синхронно з Палицею працює в парламенті волинський нардеп Степан Івахів. Він також пройшов до парламенту як самовисуванець. Нардеп – перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

На офіційній сторінці у Facebook  народний депутат на початку цієї каденції повідомив, що “він обіцяє підтримувати президента та працювати разом з волинськими нардепами для розвитку Волинського краю”. Та незважаючи на ці заяви, він не підтримував голосування в раді майже у 66 % випадків.

З важливих законопроектів Івахів підтримав Виборчий кодекс, зняття депутатської недоторканності та Бюджет на 2020 рік. Натомість за інші законопроекти або не голосував, або був відсутнім. 

Івахів та ще один нардеп Олег Бондаренко подали  поправки, які  стосувалися законопроекту  щодо заборони вирубки лісів в Карпатах. Після врахування поправок  вже в другому читанні був проголосований закон, який спрощує вирубку лісів Карпат і дозволяє використання будь-яких видів техніки для проведення лісозаготівлі.

Степан Івахів подав три депутатських запити, які стосуються проблем на його окрузі № 21: причин обміління  Шацьких озер на території Шацького національного природного парку та про фінансування робіт з ліквідації наслідків діяльності Ковельської філії Державного підприємства “Укрветсанзавод”. За інформацією волинських ЗМІ, після закриття ветсанзаводу у Ковелі виникли проблеми із захороненням відходів тваринного походження.

Він – співавтор чотирьох законопроектів, які пов`язані з освітньою сферою, містобудівною діяльністю, підтримкою музеїв закладів вищої освіти та обов'язковості будівництва об`єктів громадського обслуговування населення соціальної сфери. 

До слова, Івахів двічі представляв округ № 19 в парламенті. І напередодні парламентських виборів 2012-го, і 2014-го та 2019 років рух ЧЕСНО зафіксував непрямий підкуп виборців, пов'язаний з активністю його благодійного фонду “Патріоти Волині”. Фонд активно "засіває" округ і в післявиборчий період. 

Крім того, Івахів за час роботи в парламенті минулого скликання кнопкодавив та  не підтримував важливі законопроекти, як от, наприклад, публічні закупівлі та виборчий кодекс. Тоді Івахів в коментарі ЧЕСНО зазначив, що є прихильником позапартійності, і, мовляв, тому не підтримує виборчу реформу.

Народний депутат Ігор Гузь на своїй офіційній сторінці у Facebook активно повідомляє про свою роботу на окрузі та у парламенті.  Зокрема, він піариться на субвенціях та звітує про прийоми громадян його помічниками, відкриття нових спортивних майданчиків, закупівлі техніки чи меблів для шкіл за кошти з держбюджету, а також пріоритетними для себе завданнями називає виділення коштів на інклюзію та вирішення проблем шахтарів.

Народний депутат  працює в Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Він – співавтор 13 законопроектів,  один із них – про державне визнання та підтримку “Пласту”. Після голосування за цей законопроект Гузь разом з депутатами з “Голосу” та “Європейської Солідарності” створили міжфракційне об'єднання  “Пласт”. 

Було розглянуто його 16 депутатських запитів, які стосувалися  округу, а саме: сімейної медицини, внесення змін до ЗУ “Про престижність шахтарської праці”, змін до бюджетного кодексу та добудови 44-квартирного будинку для військових у Володимирі-Волинському, питання шахтарів та забезпечення інсуліном громадян, хворих на діабет. 

Серед важливих законопроектів нардеп підтримав Виборчий кодекс, перезапуск НАЗК, прослуховання для НАБУ та ДБР та ін. Натомість як і Палиця та Івахів не проголосував за “бурштиновий” законопроект, ринок землі, про покарання за незаконне збагачення (див. у таблиці вище).

У Гузя 17 виступів в парламенті.   В основному вони стосувалися діяльності Уряду та його ініціатив.

Він отримав компенсацію за проживання в столиці – 80 тисяч 935 гривень. 

Нагадаємо, що Ігор Гузь уперше пройшов до Верховної Ради від партії "Народний фронт" 2014 року. Під час своєї роботи у минулій каденції він підтримав Виборчий кодекс, публічні закупівлі та інші важливі закони, що стосувалися реформ поліції, освіти, медицини. За методологією Руху ЧЕСНО, Гузь потрапив до переліку нардепів, які зразково відвідували сесійні засідання та брали участь у роботі комітетів.

Народна депутатка Ірина Констанкевич (округ № 23)  звітує про свою роботу  у Facebook та щомісяця розміщує інформаційний бюлетень. В парламенті – перша  заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Оскільки 23 округ охоплює ті райони, де виявлені поклади бурштину-сирцю, то нардепка критикує і законопроект № 2240 щодо легалізації видобутку сонячного каміння, наголошуючи, що в ньому не враховані інтереси місцевих громад.  

Констанкевич є співавторкою 18  законопроектів та подала 11 депутатських запитів, з яких розглянуто 8. У них йдеться про вирішення проблем, пов`язаних з добудовою школи в селі Башлики Ківерцівського району, створення відділення гемодіалізу в Любешівській районній лікарні та добудову дороги.

Нардепка 16 разів виступала в раді,  і наголошувала на освітніх, культурних та соціальних питаннях. 

Констанкевич повернули  за житло 81 тисячу 250 гривень. 

Під час своєї роботи в парламенті минулої каденції  вона не голосувала за виборчу реформу та ще сім важливих законопроектів, які стосувалися освіти, медицини, держзакупівель, поліції тощо. Проте, згідно з аналізом Руху ЧЕСНО,  майже не пропускала парламентських засідань. 

Свою передвиборчу кампанію під час позачергових виборів до парламенту в 2016 році проводила за підтримки благодійного фонду Ігоря Палиці “Тільки разом”. Як і Палиця та Івахів, нардепка теж “засівала” округ подарунками та різною допомогою від фонду виборцям.

Народний депутат Вячеслав Рубльов у Facebook пише про те, як він працює на окрузі.  Тpадиційно відвідує дитячі садки, школи, пансіонати та “засіває” округ, роздаючи солодощі, у школи - принтери, комп`ютери та іграшки для дітей.

Вячеслав Рубльов – голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

До роботи в парламенті Рубльов  був керівником волинського “УКРОПу” та помічником Ігоря Палиці, коли той був головою Волиньради.

Працюючи у фракції “Слуги народу” , Рубльов був найактивнішим голосувальником  у парламенті серед волинських мажоритарників. З важливих законопроектів нардеп не підтримав лише відкриття ринку землі. 

За весь час роботи подав 9 запитів, з яких було розглянуто 6. Вони переважно стосувалися ремонту доріг на його окрузі, екологічних та освітніх питань.

Нардеп – співавтор 18 законопроектів. Один з них – ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції”, який був прийнятий нардепами.

Вячеслав Рубльов  отримав найбільшу суму компенсації за житло у Києві – 81 тисячу 250 гривень. 

Нагадаємо, рух ЧЕСНО аналізував роботу парламенту 9 скликання. ЧЕСНО також опублікував дайджест нардепів-кнопкодавів 9-го скликання. Щонайменше 15 нардепів кнопкодавили 45 разів за час роботи Верховної Ради 9-го скликання у 2019 році. Кнопкодавів зафіксували під час голосувань щодо восьми законопроектів, а також за процедурні рішення та під час реєстрації на пленарні засідання. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: депутати, Волинь, ігор палиця, степан івахів, ігор гузь, вру
В тему

Останні матеріали