24 Січня 2020
Новини

У Києві 12-річному хлопчику принесли повістку

У Києві 12-річному хлопчику принесли повістку
Фото ілюстративне

21 січня киянці Ірині Костюченко принесли повістку, в якій до армії призивають її дванадцятирічного сина.

Про це пише "Сьогодні".

"Діти в школі, вирішую "досипати" – дзвінок у двері. "Вам повістка, – говорить двірник. – Розпишіться!" Я в шоці, без окулярів, відкриваю – дійсно папірець, де я одним напіввідкритим оком бачу ім'я середнього. Дитині – щойно виповнилося 12 років! Для того, щоб повістка прийшла йому – він, мабуть, має очолити міжнародний наркокартель", – пише мама "призовника" на своїй сторінці у Facebook.

Спочатку киянка подумала, що повістка адресована її старшому, двадцятирічному синові, який не підпадає під призов, однак, оглянувши повістку, з'ясувалося, що там зазначено ім'я її сина-школяра. При цьому, вказаний невірний рік народження.

"Середньому, який народився в січні 2008-го, система "накинула" 5 років. Переплутала, мабуть, "2008" і "2003". Ще одну літеру в прізвищі спотворила", – пише Ірина Костюченко.

Зараз мама "призовника" має намір відвідати військкомат у призначений повісткою час, оскільки сумнівається, що телефоном зможе довести співробітникам військкомату, що вони помилилися.

"І ось тепер я думаю – мені 24 січня 2020 о 9:00 з'явитися самій зі свідоцтвом про народження і, припустимо, довідкою зі школи, що він вчиться в 6-А класі, чи разом з "жертвою системи", щоб переконалися? Зріст 146 см виміряли, вагу 39 кг, заглянули в зуби ... А то раптом "ухиляється" пацан?", – іронізує киянка.

У коментарях користувачі соцмережі згадують інші випадки, коли повістку надсилали людям, що не підлягають призову.

"З одного боку це смішно. Але з цими повістками бардак повний. Якось мій знайомий, у якого син з ДЦП, отримав повістку на сина. Смішно йому тоді не було", – пише Людмила Шамрай.

Інші коментатори жартують, що й дванадцятирічному хлопчикові буде чим зайнятися у війську.

"Прийшла повістка – йди служити. Не ліпіть відмазок, мамаша! Школу потім закінчить, екстерном. А то що малий – не біда, в розвідку піде, непомітним для ворога буде", – іронізує Валентин Огієнко.

Нагадаємо, що тепер, за новими нормами, до армії на термінову службу можуть бути відправлені молоді люди віком 18 років. Експерти пояснили, що нововведення запровадили після опитування- згідно з його даними, безліч молодих українців виявили бажання служити саме з 18 років, а не з 20, як було раніше.

Водночас, незважаючи на підписаний президентом указ про зміну призовного віку, навесні повістку отримають юнаки віком старші 20 років. Закликати на строкову службу 18-19-річних юнаки не будуть, за винятком тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав Збройних сил України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ
В тему

Останні матеріали