13 Січня 2020
Новини

Як почуває себе чоловік, якому на Волині пересадили серце (відео)

Як почуває себе чоловік, якому на Волині пересадили серце (відео)

Директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров розповів, як почуває себе пацієнт, якому наприкінці грудня 2019-го у Ковельському МТМО пересадили серце.

Про це йдеться у відео на сторінці Бориса Тодурова у Facebook, - пише "Перший".

Нагадаємо, уперше за 15 років в Україні пересадили серце. Сталося це в Ковельській районній лікарні. Донором став чоловік, який загинув в аварії. Пацієнта везли з Києва, оскільки донорське серце неможливо було доправити до столиці.

Після операції пацієнт перебуває у Києві в Інституті серця.

11 січня Борис Тодуров розповів про його стан.

«У нього нормальні аналізи. Зараз такий період, коли боїмося гострого відторгнення. Поки все йде гладко… Він себе почуває значно краще з новим серцем. Ходить уже по сходах потрошки і на вулиці, не задихається», – каже лікар.

Він висловив сподівання, що через два тижні пацієнта випишуть додому.

«Це була унікальна трансплантація. Унікальна в тому, що вперше ми повезли реципієнта до донора. У нас не було можливості привезти серце з Ковеля в Київ, і ми прийняли таке абсолютно нестандартне рішення: привезти реципієнта до донора. Їхали шість годин трасою, досить швидко. Нас оштрафували ДАІшники, попри те, що ми їм сказали, куди їдемо. Заплатили штраф і втратили ще пів години. Але зі всіма пригодами доїхали», – каже лікар.

«Друга особливість цієї трансплантації в тому, що донор останні дві години перед забором перебував на штучному кровообігу. Ось – результат перед нами», – додав він.

Борис Бодуров висловив сподівання, що його співпраця з ковельськими колегами триватим.

«Без їх ентузіазму і без їх участі та професіоналізму сьогодні вже б не бачили цього пацієнта в такому стані», – зазначив він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ковель, медицина
В тему

Останні матеріали