5 Січня 2020
Новини

Топ-14 рецептів найсмачнішої куті зі всієї України

Топ-14 рецептів найсмачнішої куті зі  всієї України

В Україні на Святвечір 6 січня збирається уся родина за святковим столом. З появою першої зірки на небі, що символізує народження Ісуса Христа, розпочинається трапеза. А головною стравою на столі вважається кутя.

Виявляється, у кожному регіоні України кутю готують за особливим рецептом. А ви як готуєте кутю у своїй родині?

  1. Кутя по-київськи

Стакан пшениці необхідно замочити на ніч. Вранці поставити на невеликий вогонь і варити до готовності. Додати по 100 грам маку (перетертого в ступі або кавомолці), подрібнених горіхів і промитих родзинок. Змішати і заправити теплим розтопленим медом за смаком.

При цьому, господині радять купувати мак не в магазині, а вибирати на ринку, щоб можна було спробувати його «на зуб» - чи не гірчить.

  1. Кутя по-рівненськи

Пшеницю замочують на ніч. Вранці воду зливають, залишаючи лише на два пальці над зерном. Потім пшеницю варять до готовності. До неї додають горіхи, курагу, родзинки, мак і заправляють розтопленим медом за смаком. Мак не труть і не замочують.

  1. Кутя по-полтавськи

Пшеницю (або пшеничну крупу) заливають на ніч холодною водою в пропорції один до двох, а після цього варять на повільному вогні. Зварена каша заливається узваром до консистенції густого супу. Узвар повинен бути концентрованим і солодким - з яблук, груш і чорносливу. І все - ніяких родзинок, маку та інших компонентів.

Раніше на стіл ставили два горщика: один з узваром, а другий з незаправленою кутею, сьогодні ж два компоненти змішують відразу. Втім, є більш сучасний рецепт.

Потрібно зварити пшеничну крупу і приготувати заправку: товчений мак (попередньо замочений на кілька годин), горіхи, чорнослив або курагу залити теплою водою з медом. Кутя змішується безпосередньо перед подачею на стіл і зазвичай виглядає не як каша, а як суп.

  1. Кутя по-закарпатськи

Відвар з пшениці змішується з узваром, додається вода, в якій запарюється мак, мед за смаком, мелені горіхи і мелений мак.

  1. Кутя по-лемківськи

Спершу готуються самі бобальки. Для цього розкочують прісне дріжджове тісто і вирізують з нього маленькі кульки (можна скористатися кришечкою від газованої води). Коли бобальки підійдуть, їх потрібно відправити на змащеній маслом деці в духовку. За словами художниці з Ужгорода Мирослави Росул, пекти бобальки слід за день до Різдва, щоб вони встигли настоятися. Саму кутю готують з бобальок, попередньо змочених водою, тертого маку, горіхів і меду.

  1. Кутя по-луганськи

Рис відварити. Мак перетерти з двома-трьома чайними ложками цукру. Змішати охолоджений рис з маком, родзинками, горіхами і медом. Прикрашають таку кутю цукатами.

В Одеській області кутю готують за таким же рецептом, але в неї нерідко додають халву.

  1. Кутя по-донецьки

Відварити склянку рису. Зварити компот з вишень або ж взяти вишні, консервовані у власному соку (іноді компот замінюють узваром). Готовий рис змішують з ягодами з компоту, додають горіхи, заправляють вишневим соком або узваром. Головне, не перестаратися: кутя не повинна «плавати».

  1. Кутя по-черкаськи

Зварити перловку. Мак розтерти з додаванням цукру. Окремо крупно потовкти горіхи. Родзинки облити окропом. Перед подачею на стіл змішуються всі компоненти крім маку. Мак же розводять з медом теплою кип'яченою водою. Цією заправкою кашу заливають уже в тарілках, безпосередньо перед подачею на стіл. Причому в черкаській куті заправки повинно бути багато. Іноді в неї додають трохи сушених ягід (в основному, чорниці), щоб підкислити смак.

  1. Кутя по-житомирськи

Пшеницю або перловку заливають на півгодини холодною водою. Після чого відціджують, заливають окропом і варять до готовності на повільному вогні. У готову кашу додають розтертий мак, запарені на півгодини родзинки, дрібно мелені горіхи і курагу. Заливається кутя виноградним соком, додається ложка меду й ложка солодкого червоного вина.

  1. Кутя з шоколадом і халвою

Сподобається всім ласунам! Щоб приготувати таку незвичайну кутю, нам знадобляться: 200 грам пшениці, 50 грам родзинок, 50 г волоських горіхів, 20 г маку, узвар, мед, 50 г халви і стільки ж чорного шоколаду. Готуємо пшеницю: добре промиваємо, заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні до м'якості. Коли всі складові підготували, з'єднуємо холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Можна додати трохи узвару, щоб утворилася консистенція, яка вам подобається. Халву і шоколад порізати невеликими шматочками і акуратно вмішати в кутю.

  1. Кутя з сухофруктами і малиною

Інгредієнти: 2 склянки пшениці або рису, півсклянки або третина (за смаком) меду, сушені яблука чи груші, родзинки і (або) сушена малина (чверть склянки). Приготування: помити і перебрати пшеницю, закип'ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин; додати сіль, яблука і малину; через 5-7 хвилин – родзинки; все варити ще хвилини дві. В смачну масу додати мед і залишити на 1-2 години.

  1. Кутя в глиняних горщиках

Інгредієнти: 2 ст. пшениці, 1 ст. маку, цукор, мед за смаком, 2 ст.л. вишневого варення без кісточок, 1/2 ст. волоських горіхів, 1/2 ст. кишмишу або родзинок. Замочену з вечора, очищену і перебрану пшеницю добре промити, укласти в глиняні горщики, залити гарячою водою так, щоб вода перевищувала рівень зерна на два пальці. Поставити в розпечену духовку. Після закипання води вогонь зменшити до мінімуму і томити 2-3 години поки не стане м'якою. Запарити мак окропом і залишити на 1-2 години, потім злити воду, розтерти, додати цукор, мед, вишневе варення, подрібнені горіхи і кишмиш або родзинки. Дістати з духовки горщики з пшеницею, додати в них солодку масу і поставити в духовку ще на півгодини.

  1. Рецепт приготування куті в мультиварці

Пшеницю промиваємо, висипаємо в чашу мультиварки і заливаємо водою (на 1 частину пшениці 5 частин води), солимо, ставимо в мультиварку на режим тушкування на 2,5 години. Якщо у вас пшениця пропарена то ставимо на режим каша на 30-40 хвилин. Мак і родзинки заливаємо окропом, мак накриваємо щоб краще набряк. Горіхи подрібнюємо ножем або в ступці. Коли мак набрякне (мінімум через годину. Але можна і коли пшениця буде майже готова) зливаємо з нього воду, додаємо чайну ложку цукру, перетираємо його за допомогою ступки до появи макового молока. З родзинок теж зливаємо воду. У мед додаємо трохи окропу щоб він став більш рідким. Коли каша буде готова додаємо до неї мед, родзинки, горіхи і мак. Гарненько перемішуємо. Кутя готова.

  1. Кутя із ячменю та заморожених ягід

Інгредієнти: півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення.

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, традиції, Різдво
В тему