4 Січня 2020
Новини

У Луцьку сім'я виготовляє магічні дідухи, що негатив з хати забирають і багатства додають (відео)

У Луцьку сім'я виготовляє магічні дідухи, що негатив з хати забирають і багатства додають (відео)

Мешканці Луцька, родина Мацієвських, понад десять років роблять власноруч дідухи та іншу різдвяну атрибутику.

Напередодні Різдва виготовили більше 100 оберегів, розповіла кореспондентам "Суспільного Волині" майстриня Віра Волкова.

Найстарша в родині майстриня – Віра Волкова разом з 6-ти річною онукою Анею в’яжуть стрічки до готових дідухів. Кажуть: кожна травинка чи квітка в сніпку має своє значення.

"Отут всі бачите злаки – пшениця, житечко, ось овес, дуже багато льону і лікарські рослинки, ось оранжеве це пижмо, жовтеньке – безсмертник, верес наш. І обов’язково полин. Кожна рослинка несе свій символ. Полин це, кажуть, що весь негатив пожирає, щоб не було в хаті ніякої біди, зерно – це хліб, достаток. Льон – це багатство", – каже Віра Волкова.

"Я дуже хочу зробити велетенський дідух і я ще не навчилась. - Але ще тебе научать! - Я хочу щоб в цьому дідуху були різні-різні трави і саме головне – колоски там були", – додає онука Анна Мацієвська.

Заготівлею природнього матеріалу для дідухів займаються молодші члени родини, серед яких 12-річний онук Роман.

"Коли мені було 7 років я допомагав збирати трави, плести і щось робити, лише з 9 і 10 років почав допомагав їм плести, складати, перебирати жито і завозити трави. Моя основна робота була складати такі маленькі ангели і складати частини. Ангелочків більше робили осінню, щоб підготувати до зими. А от влітку робили такі молоді трави, не сухоцвіти, а молоді з всяких трав насушених", - ділиться хлопчик.

Для того, щоб виростити трави та квіти родина обробляє майже гектар поля.

Віра Волкова з цього приводу каже: "Працює вся родина. Дід в полі оре, в полі сіє, а вже діти привозять партіями, як достигає, сушимо, і в селі сушимо і тут сушимо, все горище в зерні".

Дідухи, сплетені із власноруч вирощеного різнотрав’я, сім’я Мацієвських планує продати на ринку Луцька. Кажуть, уже багато років там є постійні покупці, які напередодні Різдва купують їхні запашні обереги.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, традиції, Різдво
В тему