28 Грудня 2019
Новини

Обмін полоненими: 11 екс-беркутівців викреслили зі списку

Обмін полоненими: 11 екс-беркутівців викреслили зі списку
Україна викреслила 11 ексберкутівців зі списків для обміну утримуваними між Україною та самопроголошеними «Л/ДНР».
Про це розповів у коментарі hromadske адвокат Ігор Ворфоломєєв, який представляє інтереси обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Про це він сказав перед засіданням апеляційного суду, де мають розглянути апеляційні скарги на запобіжний захід ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Так, захист обвинувачених у цій справі ексберкутівців Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна просить звільнити їх трьох з-під варти. А захист ще для двох фігурантів цієї справи — ексберкутівців Сергія Тамтури та Олександра Маринченка, які перебувають під домашнім арештом, — просить скасувати їм запобіжний захід.

Напередодні генеральний прокурор Руслан Рябошапка замінив у цій справі групу прокурорів. Так, прокурорів Олексія Донського, Ігора Земскова, Яніса Сімонова та Дениса Іванова, які займалися справою кілька років, замінити на нових — Сергія Куцого, Віталія Суботіна, Олександра Шеваленка.

А ще 23 грудня на переговорах у Мінську Тристороння контактна група домовилася про обмін полонених між Україною та самопроголошеними «Л/ДНР» до кінця 2019 року.

Два джерела, дотичних до судової справи про розстріли на вулиці Інститутській в Києві, розповіли hromadske, що українська сторона планує передати бойовикам «ДНР» і «ЛНР» колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей на Інститутській 20 лютого 2014 року, в межах обміну полонених.

Йдеться про Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна, які перебувають під вартою, а також Сергія Тамтуру й Олександра Маринченка, які залишаються під цілодобовим домашнім арештом.

Родини Героїв Небесної сотні звернулись до президента Зеленського з проханням не звільняти колишніх беркутівців для обміну.

24 грудня ознайомлений з питаннями обміну адвокат Валентин Рибін заявив, що Україна викреслює ексберкутівців зі списків на обмін і тим самим ставить увесь обмін під загрозу зриву.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, євромайдан
В тему