12 Грудня 2019
Новини

У напруженій тиші: як у Луцьку визначають шахових короля та королеву України

У напруженій тиші: як у Луцьку визначають шахових короля та королеву України

У Луцьку в розпалі Фінал особистого чемпіонату України з шахів серед чоловіків та жінок, який відбувається за підтримки міської ради та підприємства «Кромберг енд Шуберт».

Найперше, на що звертаєш увагу, коли заходиш в зал готелю "Україна", де й відбувається турнір, це напружена тиша. Як пояснили організатори, щоб не заважати спортсменам, заборонено голосно говорити і навіть фотографувати. Мовляв, це може відволікати їх від гри і вплинути на результат.

Тож, зробивши загальне фото, репортер t1.ua вийшов у фойє готелю, де поспілкувався з головою колегії суддів Федерації шахів України Олегом Товчигою. За його словами,  в Луцьку відбувається 88-ий чемпіонат у чоловіків та 79-ий у жінок. Турнір зібрав найсильніших шахістів нашої дердави.

Змагання проходять у 9 турів, в яких гратимуть 10 жінок та 10 чоловіків.

«Частина з них відбиралися персонально за досягненнями у шахах, а частина – з півфіналу, який проходив у жінок у вересні, а у чоловіків у жовтні цього року», - розповів Олег Товчига.

За його словами, серед учасників, які борються за першість з 9 по 19 грудня, є гросмейстер, майстер та олімпійські чемпіони. Наймолодший учасник – чемпіон світу серед юнаків до 20 років.

В обласний центр Волині приїхали гравці зі Львова, Києва, Харкова та Одеси.

«Тут зібралися не тільки досвідчені шахісти, а є й ряд молодих. Приємно, що поряд з сильними гравцями змагаються і ті, які прагнуть набути досвіду», - зазначив голова колегії суддів.

Олег Товчига пригадав, що схожі змагання з шахів у Луцьку були 33 роки тому.

«Це був півфінал чемпіонату України серед чоловіків, але тоді був дуже сильний склад. Луцьк давно не приймав таких значних змагань. Цей чемпіонат відбувається кожного року, проте раніше були перерви. Так чоловіки мають можливість «боротися» з 1924, а жінки з 1935. Раніше Фінал особистого чемпіонату України був відбірковим до чемпіонатів Радянського Союзу, але тоді була інша схема. Зараз ми граємо в Європі. І якщо колись кількість учасників була обмежена, то зараз допускають усіх охочих», - каже Олег Товчига.

Варто зазначити, що від того, як учасники займуть місця, вирішуватиметься чи включать їх до складу збірної України. Фінальні поєдинки чемпіонату України-2019 з шахів серед чоловіків та жінок у Луцьку завершаться в День святого Миколая, 19 грудня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: спорт, луцьк
В тему