28 Листопада 2019
Новини

Вирішили зекономити — в Україні проведуть електронний перепис населення (відео)

Вирішили зекономити — в Україні проведуть електронний перепис населення (відео)

У Кабінеті мінстрів України вирішили зекономити більше двох мільярдів бюджетних коштів.

Міністр кабінету міністрів Дмитро Дубілет вирішив провести електронний перепис населення, тим самим зекономивши два мільярди гривень. Про це він написав на сторінці у соцмережі Facebook, повідомляє ТСН.

"Хочу поділитися, як ми заощадимо наступного року 2-3 млрд грн на переписі населення. Перепис населення України — один з моїх топ-20 проектів. Його проведення було заплановано на кінець наступного року, і в бюджеті на нього було передбачено 3.4 млрд грн. Майже 100.000 інтерв'юерів з планшетами мали обійти будинки і квартири українців.

Я умовно розбив усі запити потенційних замовників на два типи. Тип 1. Десь 90% запитів — це інформація про те, в яких населених пунктах мешкає скільки людей, а також їхні стать та вік. Тип 2. Спеціалізована інформація про склад сім'ї, житло, етно-національність тощо", - повідомив він.

За словами Дубілета, уряд вирішив провести т.зв. електронний перепис.

"Разом з фахівцями з математики і соціології ми проводимо його за таким алгоритмом.
1. Збираємо анонімну інформацію у мобільних операторів про кількість користувачів та їх розташуванні.
2. Збираємо дані з реєстрів про дітей (РАЦСи) і пенсіонерів (Пенсійний Фонд). Адже ці групи мають менше проникнення мобільних.
3. Проводимо "калібруючі" соціологічні опитування. Уточнюємо, скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах.
4. Вставляємо ці дані в математичну модель", - пояснив міністр.

Він зазначив, що у підсумку уряд отримає досить точну модель того, скільки людей мешкає в яких населених пунктах. Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування.

"Звісно, цей метод не дає відповіді на більш спеціалізовані питання (другий тип). Однак я вважаю, що для них, коли вони виникнуть, можна придумати точкові та більш дешеві способи дослідження. Можна проводити соціологічні опитування, роботу з електронними реєстрами або знайти інші незвичайні джерела. Наприклад, для вивчення мовного питання можна подивитися статистику банкоматів ПриватБанку.

Тому в бюджет 2020 ми знизили бюджет на перепис від 3.4 млрд грн до 1.4 млрд. А якщо все піде, як заплановано, думаю, потім ми зможемо заощадити ще під 1 млрд. Заощаджені гроші пішли на медицину та інші важливі програми. Ми плануємо оприлюднити результати нашого дослідження вже цього року", - додав Дубілет.

Нагадаємо, 5 листопада повідомлялося, що Кабінет міністрів України визначив терміни проведення наступного перепису населення України. Він має відбутися у листопаді-грудні наступного року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна
В тему