Аспартам, один із найпопулярніших у світі штучних підсолоджувачів, виявився небезпечний для людини.
Дослідники впевнені, що комісія, яка в свого часу перевіряла безпеку аспартама, можливо, неправильно оцінила ризики, інформує 24 канал.
Професор Ерік Міллстоун і доктор Елізабет Доусон детально досліджували серйозні недоліки в запевненнях, наданих у 2013 році Європейським управлінням з безпеки харчових продуктів (EFSA) щодо безпеки аспартама, більш відомого як Nutrasweet.


Нове дослідження вказує на те, що група EFSA знецінила результати кожного з 73 досліджень, у яких вказувалося, що аспартам може бути шкідливим. У цих роботах вказані й «осередки» ураження — це головний мозок, печінка, легені та кишечник.
Починаючи з 1974 року вчені попереджають про ризики раку печінки і легенів, уражень головного мозку і нейроендокринних розладів в результаті вживання аспартама, який міститься в тисячах продуктів по всьому світу, включаючи дієтичні безалкогольні напої.
Професор Міллстоун, експерт Університету Сассекса з політики хімічної безпеки харчових продуктів, закликає призупинити дозвіл на продаж або використання аспартама в ЄС до проведення незалежного та ретельного перегляду відповідних доказів, включаючи ключові документи, які, за словами професора Міллстоуна, були прибрані з досьє.
Він також виступає за радикальний перегляд процесів безпеки харчових продуктів в ЄС, включаючи припинення дискусій за закритими дверима.
За словами Міллстоуна, якби EFSA так само критично підходила до досліджень, які говорять на користь аспартама, як і до досліджень, які говорять проти нього, то висновки давно були б невтішними. «Аспартам не є прийнятно безпечним», — констатує Міллстоун.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.