26 Листопада 2019
Новини

У Києві осквернили пам’ятник Шолом-Алейхему

У Києві осквернили пам’ятник Шолом-Алейхему
Віталій Вотава та Володимир Зеленський

"Чергова провокація навпроти нашої синагоги… сьогодні вранці…", — написав рабин, опублікувавши фото після інциденту.

Пам'ятник Шолом-Алейхему розташований у Києві на вул. Рогнідинська, 3, поблизу Центральної синагоги Києва.

"Історична правда" звернулась до представників влади та громадськості із проханням про коментар та реакцію стосовно того, що вночі осквернили пам'ятник Шолом-Алейхему. А також чи не може це бути провокацією, пов'язаною із тим, що протягом кількох днів не вщухає обговорення дослідження ADL Global 100 Index для Антидифамаційної ліги з Нью-Йорка, в якому заявляється, що за останні чотири роки в Україні значно зріс рівень антисемітизму, який є одним з найвищих в Європі. Йосиф Зісельс, Глава Асоціації єврейських організацій і громад Ваад України.

"Я не бачу прямого зв'язку між тим, що сталося сьогодні вночі біля пам'ятника Шолом-Алейхему і дослідженнями Антидифамаційної ліги. У нас на рік трапляється декілька випадків вандалізму. Ми їх дуже ретельно вивчаємо і фіксуємо.

Наприклад, у позаминулому році було 24 таких випадки, в минулому – 12. Тобто йдеться про суттєве зменшення актів вандалізму, я вже не кажу про те, що 4 роки вже нападів не було (на ґрунті антисемітизму – ред.)

Четвертий рік вже немає нападів на євреїв в Україні. Для порівняння із Західною Європою, де ми бачимо десятки нападів на рік і сотні випадків вандалізму, ми бачимо, що Україна виглядає пристойно. Хоча це не значить, що можна пропускати кожен такий акт вандалізму і не реагувати на нього.

Ми вивчаємо те, що трапилося сьогодні, турбуємо поліцію і СБУ з цього приводу. Це робоча ситуація для нас і ми на неї реагуємо.

Я не став би зайвий раз драматизувати це, бо ми з цим стикаємось, на жаль. І нас хвилює більше тенденція. Чи є збільшення випадків антисемітизму в Україні? Поки що ми цього не бачимо. От підійде кінець року і зможемо порівняти із минулим роком.

Але у той же ж час, в мене ще навесні виникло таке відчуття, що ми зіштовхнемося із підвищенням невеликого рівня антисемітизму, який в останні роки притаманний Україні.

Це за рахунок політичних змін, які проходять в Україні, за рахунок того, що не буде суттєвого підвищення життєвого рівня, на яке сподівалися багато тих, хто голосував за нову владу і т.д.

Ми бачимо певні тенденції, і я, на жаль, хотів би помилитись, але думаю, якщо не цей рік, то наступний нам принесе збільшення випадків антисемітизму", - розповів Йосиф Зісельс в коментарі "Історичній Правді".

Микола Княжицький, народний депутат від партії "Європейська солідарність".

"Я пов'язую ці речі, сформовані у вашому запитанні. Тому що Україна послідовно доводить, і за всіма соціологічними дослідженнями це підтверджувалося, що рівень антисемітизму чи нетерпимості в Україні є одним із найменших у країнах Східної Європи.

І очевидно, що Росія цю карту антисемітизму використовує постійно проти України й українців. Складно було звинувачувати українців в антисемітизмі після того, як вони проголосували за президента, який є євреєм.

Звісно, це вибивало карту у наших противників і тих людей, які хотіли скомпрометувати нашу державу й український народ. І тому я думаю, що вони робитимуть все, щоб знову роздмухувати цю карту і ми бачимо, як це регулярно відбувається.

Основна мета цього – це позбавити Україну міжнародної підтримки в російсько-українському конфлікті, зокрема, і в такий спосіб".

– Чи можемо ми сказати, що випадок із пам'ятником Шолом-Алейхему є таким, де простежується російський слід, як це було із пам'ятниками жертв польсько-українського конфлікту чи в меморіальному музеї-заповіднику "Биківнянські могили" тощо в минулі роки?

"Звичайно. І в тому числі слід згадати провокації проти угорської меншини, які чинили неукраїнці на кошти, які заходили через проросійських європейських діячів. Таких прикладів дуже багато.

Я не бачу жодних підстав, щоб в когось була якась нелюбов до Шолом-Алейхема. Він є знаковим єврейським письменником, пам'ятник стоїть в центрі Києва.

Тим більше немає жодних підстав для того, щоб говорити про те, що в Україні якимось чином проявляє себе неонацизм. Тому що українці постраждали від нацистів надто сильно в часи Другої світової війни. І очевидно, що жодних симпатій до нацистських символів в українського народу немає і ніколи не було.

Тому для мене це абсолютно не український почерк, а почерк агресора", - заявив Микола Княжицький в коментарі "Історичній Правді".

Павло Подобєд, заступник начальника управління-начальник відділу обліку та збереження місць пам'яті Українського інституту національної пам'яті.

"Позиція Українського інституту національної пам'яті залишається незмінною: вандалізм є неприпустимим, як неприпустимою є пропаганда нациситської чи комуністичної символіки.

Сподіваємося, що органи Національної поліції зможуть швидко встановити особи негідників і притягти їх до відповідальності", - розповів Павло Подобєд в коментарі "Історичній Правді".

Водночас на наше звернення відповіла й прес-секретарка Президента України Володимира Зеленського – Юлія Мендель.

Вона звернула увагу на минулорічне дослідження – Paw Reasearch Center, згідно якого найнижчий рівень побутового антисемітизму серед країн Східної Європи зафіксований в Україні: лише 5% українців не хотіли б бачити євреїв серед громадян своєї країни.

"Це одне з досліджень, яке вказує на те, що рівень антисемітизму в Україні один із найнижчих у Південній, Центральній та Східній Європі. Заяви про зростання антисемітизму в Україні не відповідають дійсності", – відписала Юлія Мендель на наше звернення.

Також відреагував на осквернення пам'ятника і Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко:

"Антисемітський акт над пам'ятником Шолом-Алейхема в Києві огидний, жахливий та потребує оперативного розслідування. Зловмисник(и) повинен бути притягнутий до відповідальності", – написав В. Пристайко.

Експерт Центру прав людини В'ячеслав Ліхачов у коментарі виданню ZMINA наголосив, що, за його підрахунками, це вже одинадцятий випадок антисемітського вандалізму в Україні з початку року.

"Вандалізм – найбільш поширена в Україні форма злочинів на ґрунті антисемітизму. Це не означає, що у нас багато вандалізму, це означає, що антисемітського насильства в нас просто немає, адже останній пов'язаний з насильством інцидент був зафіксований три з половиною роки тому.

Минулого року в Україні зафіксували 12 випадків антисемітського вандалізму, тобто, порівняно з минулим роком, зберігається той самий рівень", – зазначив він.

Досі основною проблемою, за словами Ліхачова, залишається неналежна кваліфікація таких злочинів поліцією. Так, з одинадцяти зафіксованих експертом цього року актів вандалізму лише у двох випадках поліція вважає їх такими.

"Поліція не любить вносити дані до Єдиного реєстру про відкриття провадження щодо дій, що містять ознаки "профільної" 161-ї статті КК.

Зазвичай злочини на ґрунті вандалізму кваліфікуються, залежно від потерпілого об'єкта, просто як вандалізм, або як псування чужого майна, або як осквернення могили і поховання. Є винятки, але правило таке", – сказав експерт.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ
В тему