22 Листопада 2019
Новини

Волинські лікарі першими в Україні зробили унікальну операцію (відео)

Волинські лікарі першими в Україні зробили унікальну операцію (відео)

Вперше в Україні пересадку нирки зробили у районній лікарні. Операцію зробили у Ковельському медичному територіальному об’єднані.

Донором для 34-річної мами двох дітей став її чоловік, - повідомляє Суспільне Волинь із посиланням на головного лікаря медзакладу Олега Самчука.

Надія Федорова показує рубці на руках. Такі,  каже, лишаються після гемодіалізу. Цю процедуру, розповідає жінка, проходила тричі на тиждень, по чотири години упродовж шести років.

Надія Федорова, пацієнтка, якій пересадили нирку, каже: «Вам не передати. Постійно боль, постійно голку пхають. Аналізи дуже погані були і УЗІ нирки робили і сказали, що вам тільки треба трансплантація».

Щойно стало відомо про необхідність трансплантації – розповідає Надія Федорова, звернулася до чоловіка. Каже: він одразу погодився стати донором.

Надія Федорова, пацієнтка, якій пересадили нирку, додала: «В Запоріжжя їздила, встала на чергу, але бачу черга не продвигається то питаюся чоловіка, чи ти согласний. Він каже а шо, мені жалко чи що? Каже якщо ми підійдемо і я підійду то віддам».

Поки чекали чергу в Запорізькому центрі трансплантації, - розповідає Надія, до них зателефонували з Ковельської лікарні та запропонували стати першими, кому проведуть подібну операцію у Ковелі. Подружжя прооперували 15 листопада – говорить анестезіолог Андрій Гуска. До оперативного втручання готували шість місяців.

Андрій Гуска, анестезіолог Ковельського МТМО, зауважив: «Шмат роботи був проведений колосальний. Це практично пів року обстеження, організація, підготовка, інструментарів».

Операція з пересадки нирки тривала три години. Під час трансплантації дві бригади медиків у складі 6-х хірургів одночасно працювали у двох операційних. Перша операція з пересадки органу у районній лікарні минула добре, каже завідувач відділення ангіографії Олександр Голуб.

Олександр Голуб, завідувач відділення ангіографії Ковельського МТМО, переконує: «Всі знали що це перший раз і вони знали, що ми перший раз це робим і довірились нам. Молодці взагалі. Головне позитивний настрой, вони постійно сміялися».

Щоб здійснити пересадку на рівні районної лікарні – розповідає Олександр Голуб, група медиків навчалася у білоруських колег. Кілька місяців чекали на ліцензію з МОЗу. Тепер, каже, готуються до наступних операцій з трансплантації органів.

Олександр Голуб, завідувач відділення ангіографії Ковельського МТМО, сказав: «Люди вже звертаються і має бути вже три операції в майбутньому».

Операцію подружжю Федорових зробили безплатно, розповіла  завідувачка інформаційного відділу лікарні Олена Деркач. Каже: витратна вартість пересадки нирки - 120 тисяч гривень. Це - кошти благодійників. Скільки вартуватимуть наступні трансплантації, нині рахують. Зі слів Олени Деркач, вартість пересадки органу у районній лікарні буде нижчою від закордонної.

Олена Деркач, завідувачка інформаційного відділу Ковельського МТМО: «Набагато дешевше. Порівняйте в Білорусії 70 тисяч доларів. Кошти держави уходять за кордон, а так кошти лишаються і розвивається медицина України».

Надія та Віталій розповідають: після трансплантації піднялися на ноги наступного дня. Відтоді подружжя разом у двомісній палаті реанімації. Тепер, коли шість років гемодіалізу та операція позаду, жінка каже - мріє побачити світ.

Надія Федорова, пацієнтка, якій пересадили нирку: «Слава Богу на гемодіаліз не треба буде ходити і більше подорожувати. Хочеться. Ніколи не була в Карпатах».

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, Відео, Лікарі
В тему