20 Лютого 2020
Новини

На вейперів чатує смертельна небезпека: вчені склали перелік хвороб

На вейперів чатує смертельна небезпека: вчені склали перелік хвороб
Джерело фотографії: http://vaping360.com/

Електронні сигарети можуть викликати пошкодження кровоносних судин, легень, серця і головного мозку.

Про це повідомляє ТСН.

Вчені з Медичного центру Майнцського університету під керівництвом професора Томаса Мюнцеля провели дослідження впливу електронних сигарет на організм людини.

Вони виявили, що навіть після нетривалого користування ними може виникнути ендотеліальна дисфункція - порушення нормальної функції ендотелію, що є причиною багатьох серцево-судинних захворювань. Також у власника такої «здорової альтернативи» може виникнути окислювальний стрес кровоносних судин серцево-судинної системи, головного мозку і легень.

Професор Мюнцель із групою вчених провели дослідження із впливу парів електронних сигарет на судинну функцію у 20 курців. Вони перевірили, як змінюється кровотік в плечовій артерії вейперів до і після куріння та наскільки жорсткішою стає сама артерія. Навіть після одного епізоду вейпінгу в учасників експерименту зростала напруженість артерій, збільшувалася частота серцевих скорочень, а ендотелій припиняв нормально працювати.

Дослідники також піддали дії вейпа 151 мишу. Вони вдихали пару по 20 хвилин шість разів на день впродовж одного, трьох або п’яти днів.

«Ми визначили фермент NOX-2, який опосередковує всі дії електронних сигарет на мозок і серцево-судинну систему, і виявили, що токсичний хімічний продукт під назвою акролеин, який виробляється коли рідина в електронних сигаретах випаровується, активує шкідливу дію NOX-2», - зазначили дослідники.

Вчені додали, що електронні сигарети здатні викликати звуження кровоносних судин і викликати окислювальний стрес клітин.

Результати досліджень показали, що електронні сигарети не є здоровою альтернативою традиційним сигаретам. Крім того, досі немає даних щодо побічного ефекту вейпів.

Джерело заглавного фото: http://vaping360.com/

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, Світ, здоровий спосіб життя, вчені
В тему

Останні матеріали