4 Листопада 2019
Новини

Як під Луцьким замком «оселився» Центральний ринок

Як під Луцьким замком «оселився» Центральний ринок
Центральний ринок Луцька

Центральний ринок як місце реалізації сільськогосподарської продукції побудували в Луцьку у 60-их роках ХХ століття.

"Саме тоді, коли активна розбудова світлого майбутнього супроводжувалася завзятим руйнуванням "пережитків минулого" - палаців, церков, монастирів, будинків-пам’яток. Не поруйноване – обов’язкво зазнавало ідеологічної "адаптації" до умов соцреалізму: під психлікарні, склади, клуби, музеї атеїзму тощо. Питання цьогохвилинних потреб часто домінували над здоровим глуздом, а історична цінність повністю поступалася перед невіглаством або ж цілеспрямованим бажанням знівелювати пам'ять, а в ній – цю цінність", — йдеться в публікації на сторінці Управління туризму міськради.

Як вдіомо, в цей час у Костелі оселили музей атеїзму, у Хрестовоздвиженській церкві – планетарій, у палаці Радзивілів — психіатричну лікарню.

Приблизно тоді ж під замком Любарта побудували ринок і електропідстанцію, які спотворили Старе місто.  Пізніше, після розпаду радянського союзу, часи були теж непрості та сутужні і ринок поступово розрісся, даючи роботу сотням лучан. Минали роки, укорінювалась звичка ходити на Старий ринок, який усе більше розростався, займаючи майже весь простір перед замком.

"Постійні затори, купи сміття, антисанітарія стали для нас звичними, проте чи звичка повинна толерувати відверто неправильні речі. І йдеться навіть не про "комфортність" торгових площ у центрі, йдеться про нашу громадянську зрілість будувати цивілізований простір навколо себе – із зонами відпочинку, привабливою інфраструктурою для гостей та містян, виокремлення охоронних зон з історичними пам’ятками та одночасне облаштування доречних торгових площ, зрештою, із безпечними чистими центральними вулицями з обґрунтованим функціональним навантаженням", — кажуть в управлінні.

На думку автора допису, Центральний ринок став дуже показовим тестом на зрілість жити в цивілізованому світі, де персональний інтерес мусить бути підпорядкований суспільному.

"Саме час кожному з нас починати з себе ставати європейцем, змінюватись, а подекуди і ламати власні стереотипи. Поступатися часткою власних звичок заради спільного блага. У питанні перенесення ринку зійшлося багато інтересів, позицій і поглядів. Багато “правд”, проте жодна з них не може виправдати жахливого безладу, бруду, антисанітарії, звалищ покинутих упаковок, відходів тощо в центрі прекрасного міста.

Наша позиція базується на аксіомі, що Луцьк — європейське місто. Ми не йдемо у Європу, ми туди повертаємось. Адже, ми і є Європа. Луцьк обрав шлях туристичного міста, визначивши туризм одним із пріоритетів свого розвитку.

Луцький замок — окраса нашого міста і туристоутворююча пам’ятка старовини. І він сам, і територія навколо нього повинні бути належним чином впорядкованими. Тому Старий ринок у своєму сьогоднішньому вигляді далі існувати на цьому місці не повинен", — додають в мерії.

"Ми підтримуємо ідею ринку, який би доповнював та продовжував ідею затишку та комфорту — історичний і сучасний, який би став окрасою міста і місцем відпочинку лучан і гостей Луцька. Ми проти — секонд-хенду і транспортних корків, торгівлі продуктами із землі і сміття, яке вітер ганяє по замку. Як працівники управління туризму та промоції міста наполягаємо на необхідності зусиль, щоб замок і територія навколо нього була знаним туристичним об’єктом європейського та й світового рівня", - кажуть в управлінні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, історія
В тему