4 Листопада 2019
Новини

На Волині вірус поліомієліту виявили у сестри хворого хлопчика

На Волині вірус поліомієліту виявили у сестри хворого хлопчика

На поліомієліт захворів маленький волинянин.

У Ратнівському районі виявили паралітичну форму вакцин-асоційованого поліомієліту у трирічного хлопчика, котрий не був вакцинований проти цієї недуги, повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі.

Інформують, що таке захворювання виникає у нещеплених проти поліомієліту дітей, які були в контакті зі щепленими живою оральною вакциною. Вірус передається контактно-побутовим шляхом, а частота виникнення – 1 випадок на 750 тисяч – 1 млн доз вакцини.

Відомо, що захворілий проживає на одній вулиці з дітьми, котрі щепилися живою оральною вакциною. Такий же вірус виявили і в сестрички хворого, проте вона здорова тому, що щеплена проти поліомієліту згідно календаря щеплень.

Лікарі-епідеміологи обласного лабораторного центру МОЗ України провели епідеміологічне розслідування даного випадку, проведено вірусологічне обстеження контактних дітей. Також матеріал від хворого та контактних дітей направлено до вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Підтверджено позитивний результат щодо виділення поліовірусу (вакцинного штаму) в Регіональній референс-лабораторії з діагностики поліомієліту Європейського регіонального бюро ВООЗ.

В осередку здійснили протиепідемічні заходи.

Довідково. Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, що уражає центральну нервову систему і викликає параліч. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражену їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина, найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років.

Єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту – вакцинація. Вона складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 2, 4 і 6 місяців. Ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, діти, хвороби
В тему