25 Жовтня 2019
Новини

Дифтерія добралась до навчальних закладів України

Дифтерія добралась до навчальних закладів України

В Україні фіксують випадки захворювання на дифтерію серед молодого населення, що впливає на учбовий процес у закладах.

Так, в Ужгородському національному університеті припинили навчання, щоб не допустити поширення дифтерії. А в Києві у ліцеї № 303 дизенфікують класи. Вчора у закладі виявили ліцеїста, хворого на дифтерію, - повідомляє УНН.

«Відповідно до рішення комісії з ТЕБ та НС в Ужгороді запроваджено повноцінний комплекс протиепідемічних заходів серед усіх контактних, які включають в себе огляд, призначення лабораторного дослідження, у разі відсутності даних про щеплення і клінічних ознак захворювання — рекомендація щодо вакцинації. Комісія прийняла рішення про припинення учбового процесу в Ужгородському національному університеті з метою недопущення поширення інфекції», — сказав генеральний директор центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта.

Також Курпіта додав, що протягом 2019 року в Україні було зареєстровано два підтверджених випадки — у Хмельницькій та Луганській області. У 2018 році було зареєстровано 10 випадків дифтерії в цілому по Україні.

«Станом на сьогодні у Закарпатті 15 госпіталізованих, з них четверо хворих. Інші кваліфіковані як носії. Чотирьом з них введено по 20 тис. одиниць протидифтерійної сироватки... Перший хворий захворів 8 жовтня. За останні пів року він не виїжджав, це іноземний студент-медик. Зі слів хворого, він за межі України протягом останніх півроку не виїжджав. До лікарні звернувся 11 жовтня. У результаті проведених обстежень і лабораторного дослідження, у пацієнта 23 жовтня був підтверджений діагноз дифтерія. Йому сироватка не вводилася, оскільки не було клінічної картини, необхідної для введення сироватки», - розповів Курпіта.

Повідомляється, що після отримання цього результату були організовані огляди групами лікарів, які оглянули 120 студентів Ужгородського національного університету, які контактували з хворим у навчальному закладі. У 44 з них забрані бактеріологічні дослідження, оскільки були ознаки ЛОР-патології.

«За результатами бактеріологічних досліджень, підтверджено позитивний результат у ще двох хворих. Вказані особи були госпіталізовані до обласної інфекційної лікарні. Двом із них було після комісійного огляду встановлено діагноз дифтерія мигдаликів. За результатами додаткових бактеріологічних обстежень було виявлено позитивний результат ще у 12 контактних осіб. Усі вони госпіталізовані до Закарпатської обласної інфекційної лікарні. Двом з них встановлено діагноз дифтерія мигдаликів», - додав Курпіта.

Повідомлення про симптоми дифтерії в учня київського ліцею надійшло 23 жовтня.

24 жовтня міська санітарна служба підтвердила, що в учня дифтерія, після чого було «забезпечено спеціальну обробку приміщень ліцею».

Як повідомив Центр громадського здоров'я у Facebook, захворів 9-річний хлопчик, який не мав щеплення через відмову батьків.

«Хворий мав контакт із 45 людьми, з них 36 дітей, огляд яких заплановано на 25 жовтня», — йдеться у повідомленні.

Як згодом  повідомили фахівці ДУ «Київський МЛЦ МОЗ України» були бактеріологічно обстеженні 4 особи з домашнього вогнища, у т.ч. 3 дітей. Встановлено, що діти не мають щеплень проти дифтерії.

У центрі також нагадали, що в усіх регіонах країни є достатня кількість вакцин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дифтерія, навчання, навчальний заклад
В тему