12 Жовтня 2019
Новини

Спирт, зеленка, вазелін, фукорцин не допоможуть вилікувати «заїди» - Супрун

Спирт, зеленка, вазелін,  фукорцин  не допоможуть вилікувати «заїди» - Супрун

До захворювання « ангулярний хейліт» передусім схильні маленькі діти та люди з ослабленою імунною системою.

Спирт, зеленка, вазелін,  фукорцин, алое чи олія не допоможуть вилікувати тріщини в куточках губ, які в народі називають «заїда». 

Про це розповіла колишня очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, усі вищеперелічені засоби можуть пошкодити губи ще більше.

Супрун зазначає, що "заїди" можуть бути у всіх людей, але до них схильні передусім маленькі діти, люди з ослабленою імунною системою, цукровим діабетом, недостатнім живленням та особи старшого віку.

Серед чинників, які викликають ангулярний хейліт,  можуть бути механічне чи хімічне подразнення рота (пластиковою іграшкою, наприклад), ультрафіолет, тривале лікування антибіотиками, надмірне утворення слини (властиве важко хворим і частково іммобілізованим людям), зубні протези чи втрата зубів та інші. 

Уляна Супрун радить застосувати антимікотичні засоби (креми чи гелі, які мають протигрибкову дію), якщо "заїди" викликає грибок. 

У більшості ж випадків до ангулярного хейліту призводять бактерії. В цьому разі колишня міністерка радить користуватися кремами з антисептичною та антимікробною дією, і, можливо, кортикостероїдами. А вже після цього можна наносити креми з, приміром, алое, вітаміном Е та екстрактами зеленого чаю чи обліпихою, чи інші засоби, що сприяють загоєнню ран. 

Якщо є підозра, що причиною захворювання є недостатнє живлення, потрібно проконсультуватися з лікарем щодо терапії. 

"Підозра має виникнути, якщо ви точно знаєте про запальні процеси в кишківнику, в людей, що тривалий час лікувалися антибіотиками, а також в людей старшого віку. Останні ризикують недостатньо споживати нутрієнтів через брак коштів, понижену кислотність шлунку, поліпи в кишківнику, та вікову втрату апетиту", – зазначила Супрун.

Для запобігання виникнення "заїдів" ексочільниця МОЗ радить користуватися гігієнічною помадою, що захищатиме губи від слини, контролювати звичку облизувати губи, стежити за надмірним слиновиділенням в схильних до цього людей, і вчасно вживати протимікробних заходів в разі появи тріщин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: захворювання, уляна супрун, народна медицина, лікування
В тему