1 Жовтня 2019
Новини

Повідомили, коли можна не платити пеню за комуналку

Повідомили, коли можна не платити пеню за комуналку

Українці повинні платити пеню за несвоєчасну оплату комуналки. Пеня стосується тих боргів, які утворились після першого травня, коли набрали чинності нові норми закону про ЖКГ.

Штраф не має перевищувати 0,01% боргу за кожен день затримки, а загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% від усієї суми боргу, - повідомила преслужба Антимонопольного комітету України.

Однак компанії – постачальники тепла не мають права нараховувати споживачам пеню в тому випадку, якщо платіжка прийшла менше ніж за 10 днів до граничної дати оплати. Такі зміни до своєї постанови вніс Кабмін 21 вересня.

Процедура нарахування пені:

  • Пеня нараховується в разі несвоєчасної оплати комуналки.
  • Споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення.
  • Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.
  • Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем ??граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Граничний термін перерахунку суми в платіжці – максимум протягом місяця.

Ми писали, що Закон України про житлово-комунальне господарство передбачив право комунальних підприємств нараховувати пеню за несвоєчасну оплату послуг, починаючи із 1 січня 2019 року.

Споживачі, які перебувають в скрутному фінансовому становищі, мають право на реструктуризацію заборгованості терміном до 6 місяців. Реструктуризація боргу зупиняє нарахування пені, а споживач може погасити всю заборгованість частинами упродовж пів року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: пеня, жкг, гроші, комунальні послуги
В тему

Останні матеріали