19 Вересня 2019
Новини

Як правильно чистити гриби: практичні поради за видами

Як правильно чистити гриби: практичні поради за видами

Чи чистять гриби перед приготуванням? Адже вважається, що зайва обробка грибів зменшує їхній аромат і смак.

Відповідь на це питання – у статті видання tochka.net.

Чи потрібно чистити гриби

Якщо купили гриби в супермаркеті, вони вже можуть бути чистими, відібраними, що й чистити їх не доведеться. Як бути, якщо гриби були зібрані в лісі після дощу? Адже гігієну ніхто не відміняв. Та й пісок на зубах - не найкраща приправа, погодьтеся. Потрібно точно знати, як чистити ті чи інші гриби, щоб страва з них вийшла смачною. Збирати гриби приємно, а от чистити — не дуже.

Як чистити гриби: загальні рекомендації

Найкраще гриби не мочити (за можливістю, звичайно). Дозволяється опускати гриби у воду, якщо ти збираєшся їх зварити. Ти хочеш засушити гриби? Тоді мочити їх не можна. Можна злегка підсушити гриби паперовими рушниками, особливо ця порада стосується маслюків, адже мокрі маслюки — це випробування навіть для завзятого грибника.

Трубчасті гриби взагалі не можна тримати у воді, інакше потім замість цілих апетитних грибочків ти отримаєш грибне пюре або кашу.

Гриби потрібно чистити і готувати, поки вони свіжі. Чому так? По-перше, свіжозрізані рослини швидко червивіють, по-друге, старими грибами простіше отруїтися, а по-третє, свіжі гриби смачніші.

З усіх грибів необхідно видалити залишки грибниці, пісок і червиві деталі.

Можна злегка обсмажити або довести гриби до кипіння, щоб вони могли зберігатися кілька днів у холодильнику.

Як чистити гриби: гід за видами

  • Як чистити білі гриби. Перший етап очищення починається ще в лісі, коли зі зрізаного гриба знімається сміття, налімшіе голки і листя. Чим раніше ти очистиш гриб, тим менше з ним буде метушні. Для очищення шляпки від шкірки можна скористатися щіточкою.
  • Як чистити сироїжки. Зніми шкірку з капелюшка. Наскільки вийшло, так і буде, сильно старатися не потрібно, бо розкришиться.
  • Як чистити лисички. Гриби промий у великій кількості холодної води, особливу увагу приділяючи перетинкам під шляпкою, бо саме там найбільше накопичується бруд. Будь акуратна: лисички - дуже тендітні гриби.
  • Як чистити печериці.  У печериці слід прибрати «спідничку». Зверни увагу, що пластинки темніші зовнішнього боку капелюшка і це не бліда поганка.
  • Як чистити дощовики. У дощовиків потрібно очистити лусочки, якщо такі є. Переконайся, що всередині гриб не почав жовтіти.
  • Як чистити гриби маслюки. У маслюків ретельно зніми шкірку з капелюшка. Якщо прибереш не всю — страва з них може гірчити.
  • Як чистити гриби підберезовики і красноголовці. Зішкреби у цих грибів рябу шкірку з ніжки. Доторкнися язиком до трубчастої частини капелюшка. Якщо гірчить, краще не вживати такий гриб, це може бути мармуровий підберезник.
  • Як чистити і готувати гриби зонтики. У гриба-зонтика сміливо залишаємо тільки капелюшок. Ніжка у нього всередині порожня, їсти там нічого.
  • Як чистити опеньки. У опеньків видаляємо спідничку, попередньо переконавшись, що вона була.
  • Як чистити корівники. Гриби ці є умовно-їстівними, а тому підлягають обов'язковому тривалому вимочуванню і попередній тепловій обробці. А ось плівку із шляпок грибів знімати не потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як часто треба прати постільну білизну: пояснення лікарів

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, львів, київ, рівне, кухня, цікаво знати
В тему