10 Вересня 2019
Новини

Депутати дозволили себе прослуховувати та обшукувати

Депутати дозволили себе прослуховувати та обшукувати

Верховна Рада підтримала законопроект № 1009, який дозволяє проводити обшуки у депутатів без згоди парламенту.

За проголосували 297 нардепів, передає «112 Україна».

Крім того, парламент скоротив терміни підготовки документа до другого читання 278 голосами нардепів.

Йдеться про обшуки вдома або в машині у нардепа, огляді його особистих речей і багажу, а також доступ до листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції. Станом на зараз народні депутати недоторканні, провести обшуки у народного обранця можна тільки в разі, якщо за поданням генпрокурора Верховна Рада дала згоду на його притягнення до кримінальної відповідальності.

Документ вилучає з КПК скандальні норми про терміни досудового розслідування (так звану «поправку Лозового»; призначення і проведення експертизи; можливості оскаржити повідомлення про підозру). Слідчому судді і суду пропонують надати право не визначати розмір застави при обранні запобіжного заходу, а якщо йдеться про тяжкий або особливо тяжкий корупційний злочин.

Прокурору хочуть дозволить просити суд закрити кримінальне провадження по закінченню строків давності - крім випадків тяжкого або особливо тяжкого злочину, за якими може бути призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Встановлюється, що судовий розгляд починається з оголошення прокурором лише короткого викладу обвинувального акту. Всі вилучені під час обшуку речі вважаються тимчасово вилученим майном.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс цей законопроект до Верховної Ради в перший день роботи парламенту нового скликання 29 серпня. Нагадаємо, раніше ЗМІ писали про те, що Зеленський планує найближчим часом розпустити ЦВК.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, прослуховування, обшуки, депутати
В тему