9 Вересня 2019
Новини

Все про хабарі: місцями корупційної слави у Луцьку вже водять екскурсії (фото)

Все про хабарі: місцями корупційної слави у Луцьку вже водять екскурсії (фото)

Журналісти-розслідувачі в облцентрі Волині провели ексклюзивну екскурсія «Луцьк корупційний».

Організували її Центр журналістських розслідувань «Сила правди» та Інститут розвитку регіональної преси, повідомляють організатори.

Учасники екскурсії пройшлися місцями корупційних зловживань, а це загалом 10 локацій, пов'язаних з випадками тендерних махінацій, хабарництва, конфліктів інтересів, завищення вартості ремонтів, привласнення коштів громади, порушення законів у сфері містобудування.

Екскурсія стартувала о 15-й від Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, де журналісти розповіли про закупівлю закладом навчальних матеріалів для вчителів, які працюватимуть за проектом Нової української школи. Ціни на ці товари були завищені в понад десять разів.

Зупинялась екскурсія також на відрізках вулиць Винниченка та Лесі Українки, де лучани довідались про те, як «свої» фірми виграють тендери, а також як спритники поділяють предмет закупівлі, щоб уникнути тендеру та економії бюджетних коштів. Завершилась екскурсія на локації, яку в народі називають «Козюрине болото». Там, попри відсутність погоджень, починається будівництво житлового комплексу, який має всі шанси закрити панораму старого Луцька.

Серед охочих послухати історії від журналістів-розслідувачів були юристи, студенти, викладачі, громадські активісти і навіть представники місцевого самоврядування. Учасники ставили питання, доповнювали історії відомими їм фактами, а також активно брали участь у вікторині, а дехто навіть отримав за це невеличке заохочення від Інституту розвитку регіональної преси – еко-торбинку з вотчдогом.

«Безумовно, такі заходи потрібні для того, щоб громада міста знала своїх «героїв», а місцеві посадовці не розслаблялись на робочих місцях. Такі заходи – це яскравий приклад активної громади, яка прагне змін на краще», - ділиться враженнями від екскурсії депутат Луцької міської ради Андрій Білан.

«Дякую команді Сили правди, Валентині Куць та Юрію Горбачу за екскурсію «Луцьк корупційний» та синхронне думання», - каже інша учасниця, викладачка Східноєвропейського національного університету Наталія Благовірна.

«Нам дуже важливо, що лучани продемонстрували небайдужість до озвучених нами тем. Попередньо зареєструвалось 29 бажаючих, з них підтвердило і прийшло на захід двадцять двоє. Також до екскурсії долучались і перехожі. Слухачі обурювались, ставили питання, інколи доповнювали нас… але ніхто не залишився байдужим. Ми побачили, що у Луцьку є активне середовище, яке реагує на наші розслідування. Це велика моральна підтримка. Є попит на такі екскурсії, тому плануємо продовжувати», - каже директорка Центру журналістських розслідувань, екскурсовод Валентина Куць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку помер визначний волинський гінеколог: де і коли відбудеться поховання

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, Фото, Курйози
В тему