5 Вересня 2019
Новини

Планують звільнити Кличка: Зеленський хоче впливати на столицю?

Планують звільнити Кличка: Зеленський хоче впливати на столицю?

Звільнення голови КМДА Віталія Кличка за закритими дверима підтримав Кабмін.

Цьому рішенню передували декілька тижнів протистояння Кличка з Офісом президента. Відтак мер столиці ризикує опинитися без левової частки своїх повноважень. Міським головою він залишиться, проте виконавчу владу можуть довірити новому менеджеру – OBOZREVATEL.

У Кабміні не задоволені «впливом на Кличка», а мер пишається бюджетом

«Сьогодні ми підтримали рішення про звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської державної адміністрації», – заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук після засідання Кабміну.

Головна претензія до міського голови – нібито є групи впливу, які впливають на Кличка і він, мовляв, не може бути ефективним менеджером. Водночас сам Віталій Кличко на своєму брифінгу заявив: за час його роботи бюджет столиці зріс у кілька разів, відремонтовані кілометри доріг, реалізовані інфраструктурні проекти.

Головний же аргумент діючої міської влади – столицею має управляти той, кого вибрали кияни.

За словами Кличка, уряд зробив крок до двовладдя в місті, фактично – до прямого президентського правління. «Такими діями намагаються позбавити людей права обирати владу, це неконституційно, мова йде про знищення місцевого самоврядування», – заявив Кличко. Мер стверджує, що проти нього розгорнуто «брехливу кампанію з дискредитації в одному з провідних медіа».

Звільнення Кличка: юрист оцінив план Зеленського

Остаточне рішення повинен ухвалити президент Володимир Зеленський. За зверненням уряду він може або погодити звільнення, або скасувати його. Але з урахуванням, що глава Офісу президента Андрій Богдан сам звертався до уряду з проханням погодити відставку глави КМДА, найімовірніше, Зеленський своє рішення вже ухвалив.

Важливо при цьому зазначити, що влада в Києві поділена на законодавчу (міська рада) і виконавчу (державна міська адміністрація). Після звільнення Кличко продовжить очолювати міськраду, але втратить вплив на міськадміністрацію. Туди планують призначити одного з менеджерів команди «Слуги народу» (на цю посаду розглядали ексглаву «1+1 медіа» Олександра Ткаченка).

У чому завинив Кличко

Хаотична забудова. Раніше OBOZREVATEL публікував десятки матеріалів про проблемну забудову Києва. Частина житлових комплексів і бізнес-центрів будують без необхідної документації та з порушенням цільового призначення ділянки.

Проблема з комунікаціями. «Після кожної зливи Київ перетворюється на Венецію», – обурилася одна з журналісток на брифінгу мера. За час свого правління проблему з підтопленням через несправні дощові каналізації так і не вирішили.

Крім того, серед нарікань: існуючі корупційні схеми, проблема з дорогами, прибирання сміття та снігу взимку, відсутність гарячої води більшу частину минулого року через конфлікт мера з «Київенерго» і т.д.

Чого досяг Кличко

Бюджет Києва за 5 років зріс у три рази – з 18 до 60 млрд грн. Почасти це стало можливим завдяки децентралізації.

Побудували 26 садочків, 8 шкіл і відремонтували 900 км доріг. На ряду з цим сам Кличко назвав одним із основних результатів своєї роботи боротьбу з кнопкодавством у Київраді.

Думки про те, чи варто звільняти Кличка, розійшлися. Одні вважають, що звільняти не можна. Наприклад, на думку екснародного депутата Миколи Томенка, команда Зеленського у справі київської влади вирішила йти дорогою Кучми, Януковича і призначити свого наглядача за столицею. «Як ви будете без обіцяного нового закону про столицю і без конкурсу обирати голову КМДА? Вибачте, ми – кияни, без вас здатні вибрати керівників Києва», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Інші ж упевнені, що Кличко вже не контролює столицю і місту потрібен ефективний менеджер. Про це, наприклад, зокрема заявив і прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Наступний крок – за Зеленським. І якщо Кличка все-таки звільнять, команда президента отримає не тільки законодавчу, виконавчу владу і своїх правоохоронні органи, а й контроль над столицею.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, київ, віталій кличко, київ, володимир зеленський
В тему