4 Вересня 2019
Новини

Зеленський звільнив Кличка: українську столицю лихоманить

Зеленський звільнив Кличка: українську столицю лихоманить

Мер Києва Віталій Кличко братиме участь у наступних виборах мера Києва, хоча й не бачить сенсу у таких виборах, якщо мер не матиме повноважень та важелів впливу.

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко на брифінгу, передає Укрінформ.

«Я буду балотуватись на наступних виборах, тому що багато проєктів, багато змін, які ми розпочали, я повинен реалізувати», - сказав Кличко.

Водночас, він зазначив, що наразі не бачить сенсу у проведенні дострокових виборів міського голови.

«Якщо будуть дострокові вибори київського міського голови, ми будемо обирати людину яка нічого не визначає, яка нічого не вирішує? Для чого нам обирати київського міського голову, якщо у нього немає ніяких повноважень, він може обіцяти вам, кияни, перетворення він може презентувати програму, але важелів впливу і реалізації цього у нього не буде. Питання, а для чого нам тоді вибори київського міського голови?» - сказав Кличко.

У цьому контексті він зауважив, що рішення Кабміну про звільнення з посади голови КМДА — незаконне і таке, що суперечить Конституції. 

«Уряд зробив крок до того, щоб в столиці було запроваджено двовладдя. По суті — пряме президентське правління», - сказав Кличко.

На його думку, такими діями киян намагаються позбавити права обирати владу міста.

«І це неконституційно, недемократично та суперечить суті самоврядування. Ідеться не особисто про Кличка, йдеться про знищення місцевого самоврядування, і не тільки у Києві. Те що відбувається – незаконно», - ствердив він.

Кличко наголосив, що у 2003 році Конституційний суд чітко визначив, що головою КМДА може бути призначена тільки особа, обрана київським міським головою, тобто, людина, яку обрали мешканці столиці.

«Аналогічна норма є і в статті 141 Конституції України - про те, що міський голова має очолювати виконавчий орган Київради. Сьогодні – це КМДА. Діючи таким чином, киян сьогодні хочуть позбавити права обирати владу в своєму місті. У жодній європейській країні, в жодному європейському місті владу не призначають. Її обирають люди», - зазначив Київський міський голова.

Він також нагадав, що 28 серпня 51 народний депутат України звернувся до Конституційного суду, аби той ще раз розтлумачив норми Конституції в частині здійснення місцевого самоврядування в столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдана викликали на допит

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ, Політика, віталій кличко, політика
В тему