3 Вересня 2019
Новини

У Раді шок: Зеленський хоче розігнати третину депутатів (подробиці)

У Раді шок: Зеленський хоче розігнати третину депутатів (подробиці)

Верховна Рада включила до порядку денного та направила до Конституційного суду на експертизу президентський проєкт щодо зменшення кількості депутатів з 450 до 300 та закріплення пропорційної системи виборів парламенту.

За це рішення проголосували 258 депутатів, інформує ВВС Україна.

Це тільки перший крок у процедурі змін до Конституції. Далі Конституційний суд має дати висновок і повернути його депутатам.

Після цього Рада має схвалити проєкт у першому читанні 226 голосами. Фінальне ухвалення закону має відбутись вже 300 голосами на наступній черговій сесії.

Ці зміни можуть ухвалити в цілому не раніше лютого 2020 року.

Опозиція вже звинуватила команду президента у тому, що цей проєкт надто сирий і недопрацьований, тож його підтримали так мало депутатів.

У Конституцію також пропонують вписати чітку вимогу володіння державною мовою для кандидата в депутати.

Скорочену кількість депутатів мають обрати вже на наступних виборах Верховної Ради.

У своїх аргументах на захист зменшення депутатів до 300 команда президента посилалась на референдум Леоніда Кучми від 2000 року та зменшення населення України.

Цим же документом президент пропонує закріпити в Конституції пропорційну виборчу систему депутатів. Тобто, мають назавжди зникнути депутати, які обираються в мажоритарних округах.

Президент не уточнює, який саме підвид пропорційної системи виборів буде в Україні.

Останні вибори відбулись за змішаною системою, коли половину парламенту обирали за закритими виборчими списками, а іншу - в округах.

Влітку парламент ухвалив новий виборчий кодекс, який передбачає з 1 грудня 2023 року обрання депутатів за пропорційною системою з відкритими списками, коли виборець визначатиме позицію кандидата у списку.

Проте цей закон ще не підписав президент Володимир Зеленський.

Нагадаємо, 3 вересня Верховна Рада остаточно схвалила скасування депутатської недоторканності. Ця норма почне діяти з 1 січня 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Недоторканність зняли. Тепер хочу кохатися з тобою»: інтимна переписка депутатки (фото)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, київ, політика, володимир зеленський, вру
В тему