3 Вересня 2019
Новини

Підлітки з Луцька «підчепили» хворобу Лайма в міському парку і Буковелі

Підлітки з Луцька «підчепили» хворобу Лайма в міському парку і Буковелі

Епідемічна ситуація щодо хвороби Лайма залишається нестійкою. 

За останній тиждень зафіксували шість випадків цієї хвороби. По медичну допомогу з проявами кліщового бореліозу (також відома як хвороба Лайма) звернулися волиняни з Ратнівського, Маневицького районів та м. Луцька. Про це повідомляє на своєму сайті Волинський обласний лабораторний центр.

Серед захворілих четверо дорослих, які підчепили кліщів, перебуваючи в лісах Маневиччини та Ратнівщини. Всі видалили кліща самостійно, до медичних закладів не звертались.

Серед постраждалих двоє дітей віком 12 та 14 років. Під час епідеміологічного розслідування встановлено, що один із захворілих наприкінці липня катався на велосипеді та відпочивав у парку ім. Лесі Українки в Луцьку. Після прогулянки помітив слід від укусу комахою. Через кілька днів почервоніння у вкушеному місці збільшилося в діаметрі, лікувався самостійно. Оскільки стан дитини погіршувався, батьки звернулись по медичну допомогу. Підлітка госпіталізували з діагнозом «хвороба Лайма» в інфекційну лікарню. Інший хлопчик відпочивав у Буковелі, де і помітив слід від укусу комахою. Через місяць почервоніння в місці укусу значно збільшилось, що вимусило звернутися до медиків. Дитині встановили діагноз «хвороба Лайма», хворого госпіталізували.

Загалом з початку року на хворобу Лайма захворіло понад 30 волинян.

Щотижня  у лікувально-профілактичні заклади області звертаються люди з приводу нападів кліщів. За останній тиждень зареєстрували 11 звернень, зокрема 4  серед дітей. Усього у 2019 році постраждало 417 осіб, із них 151 дитина.

Щоб не стати жертвою кліща, варто дотримуватися кількох простих порад:

  1. У своєму дворі вдома або на дачі регулярно косіть траву, адже кліщі, як правило, живуть неподалік лісів і полів.
  2. Подбайте про одяг на природу чи прогулянку в парку. Варто одягати щось на голову, світлий однотонний одяг з довгими рукавами і довгі штани, які щільно облягають тіло: на світлому легше виявити кліща, а одяг, що облягає, захистить від проникнення комахи на шкіру.
  3. Оглядайте себе, дітей та домашніх улюбленців на предмет кліщів. Огляд варто повторювати кожні дві години прогулянки та після того, як повернулися додому. Також перевірте усі речі, які принесли з прогулянки – сумки, пледи та інше.
  4. На природі для відпочинку краще очистити місце від сухої трави, гілок, хмизу.
  5. Використовуйте для захисту від цих небезпечних комах аерозолі та креми, які відлякують кліщів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, луцьк, кліщі
В тему