27 Серпня 2019
Новини

«Легені землі» зчорніли: як виглядає з космосу глобальне лихо – пожежі в Амазонії

«Легені землі» зчорніли: як виглядає з космосу глобальне лихо – пожежі в Амазонії

Тропічні листяні ліси, які називали зеленими легенями землі через їх значні площі, зникають у полум’ї.

Масштабні пожежі в басейні Амазонки продовжують бушувати. Проблема привернула увагу міжнародних лідерів. Вони пропонують свою допомогу в гасінні великих загорянь. Дим від них видно навіть з космосу, передає «24 канал».

Знімками поділився італійський астронавт Лука Пармітано. Зробив їх на борту Міжнародної космічної станції і оприлюднив у Twitter.

«Дим тягнеться на тисячі кілометрів. Це кіптява від лісових пожеж в Амазонії, викликаних діяльністю людини», – підписав зображення Пармітано.

Фото дійсно вражають. Щільність диму настільки велика, що він нагадує хмари.

Важливо! Зараз в Амазонії зафіксовані щонайменше 40 тисяч окремих пожеж. І щодня площа загорянь тільки продовжує зростати. У 2019-му пожеж у басейні Амазонки – рекордна кількість: 78,4 тисячі. Президент Бразилії Джейрах Болсонару днями віддав розпорядження військовим взяти участь у гасінні пожеж. Так, воду на тропічний ліс почали скидати військові літаки. Однак у пілотів виникають із цим труднощі через дуже густий чад.

Чому пожежі в Амазонії є загрозою для всієї планети? Тому що в басейні Амазонки розташований найбільший тропічний ліс світу. Його ще називають «зеленими легенями планети». Річ у тому, що в ньому міститься життєво важливий запас вуглецю. Він уповільнює темпи глобального потепління. Масштабні пожежі в Південній Америці можуть спричинити незворотні кліматичні зміни.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, НП, пожежа, бразилія, глобальне потепління
В тему