23 Серпня 2019
Новини

У Львові відкрили перший в Україні музей Небесної Сотні (фото)

У Львові відкрили перший в Україні музей Небесної Сотні (фото)

Концепція проекту Меморіалу – це створення мінімалістичного простору, який передає дух сучасності та увіковічнює пам’ять Героїв Небесної Сотні, котрі віддали своє життя під час Революції Гідності.

Сьогодні, у День Державного Прапора України, у Львові на вул. Кривоноса-Замковій відкрили першу частину унікального для всієї України Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні, повідомляють у Львівській місьраді.

Сьогодні тут вперше замайорів синьо-жовтий стяг. На урочисту подію до Львова приїхали близько 40 родин Героїв Небесної Сотні зі всієї України, учасники Революції Гідності, волонтери Майдану, військові, учасники АТО / ООС, духовенство. А також — представники влади, депутати та гості міста.

«Ми сьогодні стоїмо перед величним пам'ятником Героям Небесної Сотні. Вони взяли на себе частину гріхів влади, яку ми мали 25 років, — зауважив Герой України Ігор Юхновський. — Найбільша жертва — це життя. Дай Боже, щоб те, на що ми зараз чекаємо, нова влада реалізувала. Держава повинна йти вперед, ми маємо творити українську націю, свідому внутрішньої самодисципліни. Бажаю успіхів, і щиро дякую рідним Героїв Небесної Сотні».

Захід розпочали із хвилини мовчання. Відтак, відбулась спільна молитва. Опісля з вітальними словами виступили гості. Завершили захід виконанням пісні про Небесну Сотню від Павла Табакова та вихованців його творчої школи. Усі охочі могли запалити свічки біля портретів Героїв Небесної Сотні.

«Ми чули про ангельську подобу потойбічного життя, і сьогодні ми молимося за сучасних ангелів. Любити Україну — це любити людей, які ходять по їхній землі. Ми щороку робимо собі іспит сумління, — зазначив Владика Володимир (Груца). — Герої Небесної Сотні залишили сиріт. У Львові повстає дім милосердя св. Миколая, і вдруге футбольна команда дітей сиріт виграла Чемпіонат світу. Це чудова річ, за що ми дякуємо. Герої Небесної Сотні з того пагорба споглядають на нас, на Львів, на Україну. Подаруймо їм нашу молитву».

«Від усіх родин дякую вам за пам'ять — вона є надзвичайно важливою. Поки ми пам’ятаємо, доти наші Герої живуть з нами. Але хочу нагадати всім — Герої Небесної Сотні, Герої російсько-української війни віддали життя за те, щоб ми продовжували жити, щоб ми змогли реалізувати те, що не встигли вони, — звернувся Володимир Боднарчук, голова ГО „Родина Героїв Небесної Сотні“. — Пам'ять повинна бути активною — ми повинні пам’ятати, що в Україні триває війна, і ми маємо докласти всіх зусиль, щоб те, про що мріяли Герої Небесної Сотні, втілилося в життя. Дякую всім, хто долучився до цього проекту — авторам, керівництву міста, і всім небайдужим людям».

«Дякую, що ви співчуваєте і, таким чином, вшановуєте пам'ять про наших рідних. Майбутнє можливе тільки тоді, коли пам’ятаємо минуле. І ви сьогодні довели, що ви щиро пам’ятаєте. Львівщина дуже щиро і найпершою вшановувала пам'ять, підтримувала родини, і це на фоні всієї України дуже вирізнялося. Дякую вам за те, що ви — найбільш патріотичні куточки України. Сьогодні дуже знаменний день — День прапора, а наші Герої пронесли прапор і віддали за нього життя», — зауважила Тамара Швець — дружина загиблого Героя, представник ГО «Родина Героїв Небесної Сотні».

Меморіал складається з двох частин: площі зі стелою на верхній терасі та пішохідного моста між пагорбами вздовж вул. Кривоноса. Він виводитиме на терасу з боку вул. Замкової, де облаштовано площу і стелу, присвячену Героям Небесної Сотні.

Основний матеріал проекту — кортен, який з часом змінює свою фактуру і має особливу символічність боротьби та палаючого вогню. Меморіал наповнено злаковими рослинами, які нагадуватимуть колоски пшениці, що є символом українського народу.

На мості запропонували встановити накриття, вироблене зі спеціальної сталі. На даху цього накриття будуть вирізані імена героїв Небесної Сотні, крізь які у дощову погоду стікатиме вода, що, символізуватиме «вічні сльози» за загиблими, а у сонячну погоду ці літери мають підсвічуватися природнім світлом.

Відповідно до архітектурного проекту, на мості також будуть розташовані п’ять плит, що символізують п’ять днів, у які загинуло найбільша кількість людей під час Революції Гідності, а також є символом барикад та щитів, що були невід’ємною складовою тих подій.

Міст та стела створюватимуть музейний багатофункціональний простір, забезпечуватимуть громадську функцію і функцію пам’яті, створюватимуть умови для вільних зборів, відкривають нові панорамні видові точки й вирішують проблему пішохідного та велосполучень через вул. М. Кривоноса, виконують просвітницьку (етичну, патріотичну) функцію та створюють нові туристично привабливі маршрути.

Як зазначили автори проекту, Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні — простір, що покликаний вшанувати пам’ять Героїв, які загинули під час подій Майдану.

Станом на зараз побудована меморіальна стела, яку покрито кортеном. Побудовано три оглядові майданчики, встановлено таблички з портретами Героїв Небесної Сотні, які гравіровані на нержавіючій сталі. Портерів Героїв 107. На портретах вказано ім’я, дату народження та смерті, а також гасло кожного Героя, що розміщене під кожним портретом. На портреті спеціальний отвір, де кожен може поставити квітку. Кожен портрет погоджений з родинами загиблих Героїв.

Також проведено водовідведення та освітлення.

Як повідомили в ЛКП «Зелений Львів», необхідно ще провести озеленення. Висадку дерев планують у листопаді цього року.

Друга частина Меморіалу — це міст через вулицю Кривоноса в бік парку Губернаторські вали. Цей проект реалізовуватиметься за інвестиційні кошти. Буде оголошено інвестиційний конкурс на будівництво канатної дороги, в рамках якого і відбуватиметься будівництво пішохідного моста пам’яті Героїв Небесної Сотні. Проект будівництва моста зараз на експертизі.

До слова, площа ділянки будівництва — 0,9140 га. Площа озеленення — 6980 кв. м. Меморіальна площа — 550 кв. м.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, львів, Фото
В тему