21 Серпня 2019
Новини

«Прокачай себе і своє місто!»: на проекті «Місія L» у Луцьку виховують лідерів

«Прокачай себе і своє місто!»: на проекті «Місія L» у Луцьку виховують лідерів

Змінюються самі та змінюють світ навколо: сім історій молодих людей, які пройшли місію лідера та реалізували соціальні проекти для розвитку Луцька.

Луцьк невпинно розвивається та дивує великою кількістю культурних та освітніх можливостей для молоді міста та країни. Завдяки плідному партнерству органів місцевого самоврядування із громадськими організаціями молоді лучани мають ще більше можливостей для розвитку та прояву ініціативності. Так, наприклад, магнітним місцем для активних  та креативних людей став Молодіжний центр Волині (далі – МЦВ), який регулярно проводить події з неформальної освіти та співпрацює із Департаментом сім’ї молоді та спорту Луцької міської ради (далі – Департамент).

Однією з найбільш популярних стала навчальна програма для підлітків «Місія L» − місія лідера, яку команда МЦВ організували разом із Департаментом. Як стверджують її організатори, метою програми є розвиток м’яких навичок у підлітків (14 − 18 років) та формування у них лідерських навиків, які допоможуть їм надалі реалізовувати власні соціальні проекти  для розвитку Луцька.

Проект проходить у два етапи:

Базове навчання: комплекс тренінгів з тайм-менеджменту, командоутворення, креативного мислення та знайомство з основами громадського сектору та місцевого самоврядування.

Соціальний проект: підлітки вивчають проектний менеджмент та реалізують власний проект для розвитку міста на певну тематику.

Куратор цього проекту − Дем’ян Петрик − менеджер освітніх програм МЦВ. Постійними тренерами «Місія L», окрім Дем’яна, є Захар Ткачук – фасилітатор міжнародної програми «Активні Громадяни» від Британської ради в Україні, та тренер освітньої програми «Менеджмент молодіжних рад», Катерина Шкльода – заступник директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради та Ольга Чепель, членкиня Національної скаутської організації України «Пласт» і випускниця Української академії лідерства.

Таке навчання для підлітків команда МЦВ розпочала у жовті-2018. З того часу і до сьогодні, програму пройшли 300 молодих людей, які у командах реалізували шість соціальних проектів для розвитку громади Луцька. Ми вирішили познайомити вас із сімома випускниками «Місії L» – розповісти їхні історії навчання та реалізацій останнього етапу – проекту.

Тож знайомтесь − Марія Ваколюк − 16 років, завершила першу хвилю Місії.

Разом із командою Марія організувала інклюзивний тренінг  «50 відтінків мотивації», мета якого − допомогти людям знайти мотивацію, впевненість та віру в себе. Захід відвідали як здорові підлітки, так і молодь з інвалідністю. Під час тренінгу дізнавались, як досягати своєї мети та боротись з лінню. 

«Отримуючи відгуки учасників тренінгу, я зрозуміла, що він допоміг їм знайти мотивацію іти до своїх цілей та мрій. Було б класно, якби такі тренінги проводили частіше і люди з інвалідністю могли їх проходити, адже чомусь зазвичай вони лише для здорових людей», − говорить Марія.

Дівчина стверджує, що Місія навчає усім аспектам проектного менеджменту, допомагає молодим людям реалізовувати власні проекти та боротись із усіма труднощами, не здаватись та не покидати розпочаті справи.

А це Христина Словік. Дівчині 16 років, вона завершила другу хвилю Місії.

Христя працювала у команді організаторів ретро-вечірки «Виведи бабусю в люди!». Мета проекту – руйнування  комунікаційного бар’єру між старшим і меншим поколінням, шляхом створення комфортного середовища для взаємодії один з одним.

«У мене давно було бажання спробувати щось нове, відчути себе в якійсь ролі, тому вирішила, що ця програма  лідерства для мене. Завдяки «Місії L» я тепер знаю, як діяти в кризових ситуаціях і вміти правильно виходити з них. Я стала набагато впевненішою у собі, цілеспрямованою. Тепер можу з легкістю сказати, що немає нічого неможливого, головне − це мотивація та бажання діяти», − ділиться Христина.

Дівчина вважає, що участь у програмі «Місія L» допомогла їй стати корисною для суспільства і дала можливість зрозуміти, чого вона варта.

Знайомтесь − Марія Положенцева − 16 років, завершила другу хвилю Місії.

«Взяти участь у тренінгу я вирішила тому, що намагаюся максимально використовувати можливості, які дає мені це життя. Мені ніколи не виходило ладити з людьми, працюючи у команді. А місія для мене стала ще однією можливістю навчитися комунікувати з однолітками.

Але перш за все «Місія L» – це неоціненний досвід, який я не отримаю, сидячи за партою та гортаючи підручники. Тренінги надали мені впевненості у собі, своїх силах. Зараз я можу чітко оцінювати свої можливості, не применшуючи і не перебільшуючи, розраховую свої сили. Розвинула і критичне мислення: тепер світ проходить крізь зовсім іншу призму. Мрії покинули мою голову, перетворилися на цілі, що їх тепер я тихенько намагаюся досягнути. У мене змінилися погляди та цінності. Я розумію, що роблю і для чого живу. Знаю, чим хочу займатися завтра. Після Місії я відчула у собі рушійну силу. До мене прийшло розуміння того, що навіть у 16 можна змінювати своє оточення, громаду, місто. При цьому тебе не сприйматимуть як дитину, бо Місія – це самостійність. Ну і звичайно ж, я врешті навчилася працювати із людьми. Я дуже щиро полюбила команду своїх дівчат, адже саме вони постійно давали сили працювати і не здаватися. Надіюсь, ми переживемо з ними ще не один спільний проект», − такий відгук залишила дівчина про Місію.

У рамках «Місії L» дівчина стала однією з організаторів одноденного театрального інтенсиву «yPARROTi».

Мета заходу − розвиток емоційного та творчого потенціалів молоді. Подолання страху публічного виступу, документальний театр, мистецтво імпровізації та підкорення емоційного потенціалу – усе це пізнали учасники заходу.

До організації театрального інтенсиву долучилась також учасниця другої хвилі Вікторія Петрук (17 років). Дівчина вважає, що основним індикатором успіху «yPARROTi» є численні відгуки та залучення молоді до театральних труп після проекту. В майбутньому, учасники «yPARROTI» стануть творчою рушійною силою міста. 

«Моя участь у «Місії L»(XL) почалась зі зацікавлення проектами учасників першої хвилі. Вони були досить вдалими, і це запалило мене зробити щось не менш яскраве. Місія надихнула мене на навчання в Українській Академії Лідерства (https://ual.ua/) та навчила не боятись своїх ідей. «Місія L»  −  це місце, де ти за декілька днів отримаєш максимум знань про роботу в команді та усе про проекти. Можливо, саме тут ти знайдеш підтримку у майбутній роботі − усе залежить лише від тебе. Не спробувавши це на собі, ти ніколи не дізнаєшся істини», − говорить Вікторія.

П’ятнадцятирічна Анастасія Зінчук – учасниця першої хвилі, яка після проекту з головою поринула у громадську діяльність. Зараз вона є членкинею луцького осередку всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив» (http://fri.com.ua/) і бере активну участь у реалізації багатьох освітніх та культурних проектів. 

На Місію Анастасія пішла, щоб більше дізнатись про лідерство: цінності та поведінку справжнього лідера, а також прокачати навички публічного виступу.

Разом із командою дівчина організувала проект «Eco start», спрямований на пробудження екологічної свідомості серед лучан. Учасники дізналися, чому поліетилен варто замінити на еко-сумки, що це дасть і як розуміння важливості цього питання вплине на нашу планету.

«Після «Місії L» я перестала боятися брати відповідальність за щось важливе. Також почала без хвилювань виступати перед великою аудиторією. А головне −  не боюся бути лідером у будь-якій ситуації», − коментує Настя.

Ще одна активна учасниця другої хвилі Місії − Юлія Тарадюк (16 років).

Дівчина організовувала вже двічі згаданий проект «yPARROTі», завдяки якому 25 підлітків розкрили свій творчий та емоційний потенціал та зруйнували власні стереотипи про «нудний театр».

«Якщо ви сидите на дивані й дивитеся телевізор, обурюючись, прагнучи зміни, то зробіть лише кілька кроків до дверей, щоб стати місіївцем та змінити себе, вирішити хоча б одну локальну проблему», − заявляє Юлія.

У «Місії L» я взяла участь, щоб покращити свої лідерські навички, дізнатися як ефективніше комунікувати з людьми та познайомитися з цікавими підлітками свого міста. Отримані тут знання дуже допомогли мені організувати свою діяльність у школі, оскільки я голова учнівського самоврядування. Ще кілька місяців тому я й уявити не могла, що реалізую з командою проект, та ще й у 16 років! Це неоціненний досвід, бо де б ще я дізналась як залучати цільову аудиторію до проекту, шукати спонсорів та тренерів, працювати з великою командою однодумців. В школі цього точно не навчать», − додає дівчина.

Останній учасник, з яким ми вас познайомимо,  і єдиний тут (не на Місії) хлопець – шістнадцятирічний Олександр Мірчук із першої хвилі. 

На проект прийшов без конкретної мети, а просто з цікавості. Та це не завадило йому опанувати нові навички та успішно реалізувати проект для міста. Після «Місії L» Олександр вміє розставляти пріоритети, правильно брати на себе відповідальність та  розуміє, як зробити роботу команди ефективною.

Разом із командою хлопець організував  «Lutsk youth quest» − проект, що спрямований на інформування молоді про можливості у місті. Організатори показали учасникам, що Луцьк – хороше місто для розвитку та втілення власних ідей та мрій; тут є чим зайнятись та звідки черпати знання, головне – вміти шукати ці можливості.

Проект проходив у вигляді квесту, на кожній станції якого молодь могла ознайомитися з Луцькими громадськими організаціями, виконати цікаве завдання та отримати певну кількість балів. Команди, що здобули найбільшу кількість балів, отримали призи.

Програма «Місія L» ще дуже молода, але вже досить потужна локально і має потенціал для росту та розвитку. Команда організаторів запрошує до співпраці підприємства, заклади, установи, організації та всіх охочих, кому небайдужа доля молоді Луцька.

До кінця 2019 року пройдуть ще чотири «Місії L» – у вересні, жовні, листопаді та грудні. Реєстраційну форму та додаткову інформацію знайдете на сайті: http://mission.youthplatform.com.ua/

«Якщо ти маєш можливість відвідати місію – ВПЕРЕД! Прокачаєш себе та своє місто. «Місія L» допоможе тобі зрозуміти,  чи справді займаєшся тим, що тобі подобається. Тут розвинеш свої лідерські якості, навчишся працювати у команді, дізнаєшся секрети проектного менеджменту та зрозумієш, що нічого неможливого не буває. Головне – йти до своєї мети», − говорить учасниця проекту Марія Положенцева, і має рацію. Приєднуйтесь та впевніться у цьому самі.

Текст: Іванна МАСЯК, Уляна КАШЕПА

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, луцьк, підлітки
В тему