21 Серпня 2019
Новини

Євробляхи: що робити з нерозмитненими авто, кого штрафуватимуть та чому забиратимуть автомобілі

Євробляхи:  що робити  з нерозмитненими авто, кого штрафуватимуть та чому  забиратимуть  автомобілі

З 24 серпня 2019  набуває чинності зміна в Митний кодекс, за яким нерозмитнені і не вивезені вчасно транзитні машини будуть вилучені, а їх власники оштрафовані на суму до 170 тис. грн. Тож зовсім скоро автомобілі на єврономерах, що належать українцям, стануть в країні поза законом.

 У той же час президентський законопроект обіцяє евробляхерам чергову відстрочку - до 1 січня 2020 року. Але приймати його нікому, так як новий парламент ще не працює. «Сегодня» з'ясували, як можуть розвиватися події.

Реалії

До сих пір точно невідомо, скільки залишилося не розмитнених «евроблях». За різними даними, їх експлуатується від 7 до 30 тис., решта або вивезені, або розібрані на запчастини, так як з 24 серпня за розбирання в Україні такої машини власника теж оштрафують на 170 тис. грн, що, як правило, в рази перевищує її вартість.

Представники громадської організації «Автоевросила, що захищає інтереси таких автовласників, стверджують, що «евроблях» у нас не менше 700 тис. За словами експертів авторинку, склалася парадоксальна ситуація: юридично закон треба виконувати, але по факту цього може і не бути, поки Рада не розгляне законопроект президента.

Виявляти і зупиняти такі машини на дорозі - прерогатива патрульної поліції (ПП), яка з 24 серпня зможе до того ж отримувати інформацію від Держмитслужби про не розмитнені  автомобілі. Але, як повідомили  в ПП, рішення про конкретні дії буде прийнято після наради в Мінінфраструктурі (МІУ), який призначено на ранок 21 серпня. На нього запрошені силовики, митники, представники «Автоевросили». Глава «Автоевросили» Олег Ярошевич через соцмережі вже запросив всіх зацікавлених приїхати зі своїми автомобілями на мирну акцію протесту до будівлі міністерства. Її мета - не тільки відстрочити штрафи, але і в перспективі домогтися зниження ставок акцизу за розмитнення, що раніше не вдавалося. В МІУ коментарів поки не дають.

Прогнози експертів

Керівник головного сервіс-центру МВС майбутній нардеп Владислав Криклій, якого пророкують на посаду глави Транспортного комітету ВР, заявив, що не вважає за доцільне продовження мораторію на штрафи.

«Всі, хто планував перереєструвати свій транспорт, вже це зробили. Я так розумію, залишилися незареєстрованими тільки ті, хто не хоче, не може або не має документів», - сказав Криклій.

Експерти авторинку наполягають, що закон треба виконувати, інакше буде створений небезпечний прецедент.

«Якщо дозволити і далі безкарно їздити евробляхерям, то завтра почнуть вимагати поблажок нелегальні копачі бурштину, післязавтра - контрабандисти, мовляв, чим ми гірші», - говорить автоексперт Олег Назаренко.

Інший автоексперт, Олексій Мкртчян, розповів, що до нього звертаються евробляхері за допомогою в пошуку директорів фіктивних фірм «власників», щоб зняти авто з обліку за кордоном і поставити на облік в Україні, але знайти таких вже нереально.

«Думаю, що більшість водіїв евроблях поставлять машину на прикол на дві-три тижні до прояснення ситуації. Якщо депутати закон приймуть, евробляхері отримають відстрочку до кінця року. Якщо ні - поліція почне працювати з ними по-справжньому», - прогнозує Мкртчян.

Він також не виключає, що евробляхерів, які ризикнуть їздити після 23 серпня, поліцейські стануть відпускати за мзду.

Раніше писали про те, що у Авакова розкритикували ідею відстрочки штрафів за «евробляхи». Володимир Мартиненко, радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова заявив, що президента Володимира Зеленського, який пропонував відтермінувати штрафи для "»евробляхерів», оточення вводить в оману.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року Верховна Рада зменшила розмір акцизу на ввезення авто, а «евробляхам» дала 50% -у знижку на три місяці. Протягом пільгового періоду українці встигли розмитнити 218 тис. авто.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, євробляхи, реєстр автомобілів, штрафи
В тему