13 Серпня 2019
Новини

Політолог, який задовго «напророчив» перемогу Зеленського, розказав про його «хуцпу»

Політолог, який задовго «напророчив» перемогу Зеленського, розказав про його «хуцпу»

Політтехнолог, експерт «Бюро аналізу політики» Віктор Бобиренко спрогнозував президентство Зеленського ще у 2015 році.

«Відіграє Володимир Зеленський три сезони «Слуги народу». Створить партію. Скаже, що тепер буде, як у кіно. Покажуть з десяток нових облич, і матимемо нового президента», – писав він у своїй колонці в онлайн-газеті «Українська правда». Тоді у «неймовірний» прогноз Бобиренка повірили одиниці. Днями політолог, якого називають не інакше як пророком, дав інтерв’ю виданню «Фокус».

На запитання, що лежить в основі технології, яка зробила Зеленського президентом, Бобиренко відповів: «Бажання бачити при владі порядну людину».

«Якщо запитати людей (не тільки в Україні), яким вони бачать свого керівника, ніхто не стане казати, що це має бути людина зі стратегічним мисленням, умінням підбирати кадри, комунікабельний, професійний, стресостійкий. Більшість скаже: нам потрібен порядний, чесний чоловік – і завуч у школі, і начальник департаменту. Тому що така людина постарається раніше відпустити жінку по дитину в дитсадок, не стане принижувати, вчасно випише премію. Так, чесність у політиці експлуатував Анатолій Гриценко. Але виборець не розумів, чесний Гриценко чи ні, а ось Голобородько – точно такий, ми в серіалі побачили. На екрані Зеленський – супергерой. Він перемагає олігархів, але при цьому не віддаляється від народу: випиває горілочку, закушує картопелькою», – вважає профі з політтехнологій.

«Зеленський-президент і зараз продовжує цю лінію, – каже Бобиренко. – Наприклад, купається в червоних труселях в Одесі на тому ж пляжі, де може відпочивати кожен з нас».

Відчуття, що «кіношна бувальщина» вийде за межі серіалу і втілиться в реальність, у політолога з’явилося з перших виступів «Кварталу».

«Спочатку на сцені помножили на нуль всіх політиків як вихідців з одного двору, що сидять в одній пісочниці. Потім показали альтернативу: порядну людину, яка не здатна красти і обманювати. Далі привчили до епатажу, задіявши таку властивість характеру, як хуцпа, що в перекладі з ідиш означає «безмежна нахабність», – це постійний наступ», – пояснює значення поняття політолог.

За його словами, класичним прикладом хуцпи Зеленського є хоча би виклик Порошенка на стадіонні дебати. «Кандидат в президенти спробував «построїти» чинного главу держави, а той повівся. Ця зухвалість сподобалася людям. Зеленський експлуатує образ пацана 1990-х, який може «построїти» будь-якого – і вчителя, і директора.Усі хорошистки при цьому будуть сміятися, мовляв, дивіться, як Вовочка може», – зазначив Бобиренко.

Зараз же, на думку політтехнолога, Зе-президент копіює манеру правління Олександра Лукашенка в Білорусі.

«Він приїжджає в регіони і шпетить місцевих князьків – тих, кого боялися, кому заглядали в рота, він «дає лящів». І князьки сидять мовчки. Це подобається людям. Народ уже хоче не просто справедливості, він вимагає покарати всіх – посадити, а краще розстріляти. До речі, найбільш кровожерливий виборець пішов до Шарія, який вважає, що корупціонерів треба не просто судити, а влаштовувати їм суд Лінча», – упевнений Бобиренко.

На думку політичного експерта, рейтинги Зеленського почнуть просідати вже восени, утім, «не так стрімко, як би хотілося його ворогам». До того ж це прямо залежатиме від того, чи збережеться лояльність до нового глави держави з боку патронів-олігархів.

«Любов до політика проходить швидко, до артиста – живе довше. До того ж артист наш дуже креативний, весь час даватиме картинку, караючи дрібних чиновників. Якщо лояльність Коломойського і Пінчука збережеться, то якийсь час телеканали будуть підтримувати його рейтинг. Якщо ж Коломойський не отримає свого прем’єра, то відкопає сокиру війни. Тоді падіння прискориться. Але в будь-якому разі рейтинг Зеленського почне просідати цієї осені, в жовтні 2020-го від нього не залишиться й половини, а через два-три роки він буде таким, як у Порошенка до кінця каденції».

Політтехнолог, який напророчив Зе-президенту перемогу, повідав також, який історичний урок тому слід засвоїти, щоб «досидіти до кінця терміну»:

«Не треба переходити межу. Цезар погорів на тому, що став забувати, що Рим – це республіка. Змову проти нього організували люди, яким він безмежно вірив. А вирішальний удар завдав його найближчий соратник Брут. У політиці немає друзів назавжди. У нас державу не будують десятиліттями багаті, авторитетні, вільні люди. Політики приходять до управління на п’ять років. Тому, щойно рейтинг Зеленського впаде нижче 15%, а антирейтинг виросте до 50%, його покинуть соратники. Ось цей урок історії треба запам’ятати. А ще – зазирнути в підручник сучасної історії України: будь-які спроби здати нас Росії обернуться опором найбільш пасіонарної частини суспільства, яка організувала три Майдани… Ці ж люди піднімуть четвертий Майдан. Якщо Зеленський піде шляхом загравання з Росією, то опиниться поруч із Януковичем».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, володимир зеленський
В тему