9 Серпня 2019
Новини

«Атомна» горілка: у Чорнобилі вироблятимуть на продаж крафтовий самогон (фото)

«Атомна» горілка: у Чорнобилі вироблятимуть на продаж крафтовий самогон (фото)

Горілку готуватимуть на чистій від радіоактивних частинок воді із зерна, вирощеного в зоні відчуження.

Українські та британські вчені вигадали «атомну» горілку. Вони виготовили крафтовий «експериментальний радіоактивно безпечний алкоголь з Чорнобильської води та пшениці», передає ТСН.

Як виглядає перша продукція показало у власному Facebook Держагентство з управління зоною відчуження.

Горілка отримала назву «АТОМІК». Основою для неї стала вода із чорнобильських свердловин. Дистильований алкоголь розвели з мінеральною водою із глибокого водоносного шару у Чорнобилі. Цей шар за хімічним складом схожий на ґрунтові води регіону Шампань у Франції. Вчені перевірили рідину і не виявили у ній радіоактивного забруднення.

У звіті за результатами трирічних досліджень учені заявили, що у зразках пшениці, які вирощували для алкопроєкту, виявили лише «незначне перевищення допустимої концентрації стронцію-90».

«В процесі виготовлення алкоголю кількість «домішок» у зерні зазвичай зменшується, то в готовому напої ми змогли виявити лише природний радіонуклід вуглець-14. Його концентрація була не вища, ніж у будь-якому іншому алкогольному напої», – зазначають науковці-«самогонники».

Фахівці хочуть налагодити виробництво крафтової горілки і повертати 75% прибутку на потреби постраждалих від аварії на ЧАЕС. Однак спиртне не виготовлятиметься у великих масштабах, адже на цій території – заповідник дикої природи. Розташувати потужності виробництва напою планують біля смт Народичі. 

Про експериментальну горілку вже написали провідні іноземні видання, серед яких Times, BBC, Mirror та інші.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Фото
В тему