8 Серпня 2019
Новини

У Львові харчові відходи перероблятимуть на добриво

У Львові харчові відходи перероблятимуть на добриво

У місті цього місяця запрацює станція компостування органіки.

Ідею відкриття станції компостування, яку запропонували львівські екоактивісти, підтримало ЛКП «Зелене місто», повідомляють у Львівській міськраді.

Відтак, уже найближчим часом у місті почнуть встановлювати спеціальні контейнери для збору «мокрих» відходів: у них збиратимуть харчові та зелені відходи. Із них робитимуть корисний компост, який можна буде використовувати як добриво. Такі станції переробки органіки абсолютно екологічні та успішно працюють в інших європейських містах.

Станція компостування працюватиме у Львові на вулиці Пластовій, поблизу території майбутнього сміттєпереробного заводу, будівництво якого розпочнеться цього року. Механізована станція компостування зможе забезпечити переробку 30 000 тонн органічних відходів на рік.

«Ефективність роботи майбутнього сміттєпереробного заводу напряму залежатиме від того, як якісно у місті буде налагоджений роздільний збір відходів. Важливо, щоб відходи у контейнерах не перемішувалися, а збиралися та привозилися на завод окремо. Відтак, робота станції компостування стане початком сортування відходів у Львові, а мешканці міста матимуть перехідний період, щоб навчитися та звикнути до нової системи вивезення сміття, адже через два роки на вулицях стоятиме вже значно більше контейнерів, призначених для тих чи інших відходів», – розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

З наданої компаніями-перевізниками інформації, наразі ТзОВ «АВЕ Львів» визначило додатково встановити 226 контейнерів для збору органічних відходів на 226 контейнерних майданчиках, ТзОВ «ДВ ВЕЙСТ-ГРУП» — 72 контейнери на 72 майданчиках, ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» — 40 контейнерів на 40 майданчиках. Також відомо, що ТзОВ «Грінера Україна» в Галицькому районі не встановлюватиме додаткових контейнерів для органічних відходів, адже вони були встановлені до цього. Решта перевізників ще визначаються з кількістю та місцем розміщення контейнерів. Усі контейнери матимуть кришки та будуть герметичними.

«Із такою ініціативою до мерії ми зверталися ще після трагедії у Грибовичах. І дуже добре, що міська рада втілює ці плани, бо це — світовий і європейський підхід щодо поводження з відходами. Від органіки найбільше проблем на сміттєзвалищі: зокрема, виділяється під час бродіння газ, утворюють фільтрати, які забруднюють ґрунти. Органічні відходи важливо збирати і використовувати як компост, удобрювати парки, сквери та клумби. Тому ця ініціатива є позитивною. Сподіваємося, що найближчим часом ми зможемо побачити, як це все працює», — розповіла Ольга Мелень, представниця Міжнародної благодійної організації «Екологія. Право. Людина».

Нові контейнери не вплинуть на тариф на вивезення сміття для мешканців Львова, адже об’єм відходів залишиться незмінним.

Нагадаємо, Львів комплексно вирішує питання поводження з твердими побутовими відходами. За два роки у місті збудують перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивують старий полігон та впровадять нову систему поводження з відходами. Вона передбачатиме сортування сухих та вологих відходів, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. А вже цього року запрацює станція компостування органічних відходів. Для цих цілей місто отримало 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 мільйонів євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 мільйона євро.

Читайте також:

Як жити у стилі «ЕКО» та правильно сортувати і утилізувати сміття – Ірина Білик (відео)

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, львів, львів, відходи, екологія
В тему