2 Серпня 2019
Новини

В Україні затвердили нові вимоги до якості меду

В Україні затвердили нові вимоги до якості меду

Міністерство аграрної політики та продовольства України своїм наказом затвердило не лише нові вимоги до меду, а й курс на удосконалення «медових правил».

В Україні бджільництво – одна з галузей, яка дозволяє збільшувати зайнятість населення і відкриття малого та середнього бізнесу на селі, йдеться у повідомленні Офісу ефективного регулювання.

З моменту початку виробництва до реалізації продукції меду на внутрішній ринок та експорт МСП контактує більше 26 разів з органами державної влади. Така кількість актів і інструментів регулювання не дає бізнесу чіткого розуміння правил поведінки на ринку. Саме тому системний перегляд якості регуляторного поля, описаний в Зеленій Книзі «Регулювання ринку меду», може стати алгоритмом подальшого вирішення існуючих проблем та спрощення умов ведення агробізнесу в Україні.

«Україна перебуває в 5 світових лідерів по експорту меду і ми не плануємо зупинятись на досягнутому. Сьогодні Мінагрополітики своїм наказом затвердило не лише нові вимоги до меду, а й курс на удосконалення «медових правил»», – йдеться у повідомленні.

Яка ситуація зараз? Наразі в Україні діє Національний стандарт ДСТУ №4497:2005 «Мед натуральний», який передбачає лише добровільні до виконання вимоги до маркування, виробництва і продажу меду на території України. При цьому, його дія не поширюється на експортні поставки.

Нові вимоги забезпечать:

простежуваність на ринку та контроль якості меду;

створять умови для усунення проблеми фальсифікації та підробки меду;

нададуть можливість державі володіти повноцінною інформацією щодо обігу та виробництва меду.

«Також прийняття наказу сприятиме належній поінформованості споживачів продукції та забезпечить усунення протиріч при проведенні експортно-імпортних операцій суб’єктів господарювання країн ЄС та України», – наголошують у Офісі ефективного регулювання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, мед, якість, вимоги
В тему

Останні матеріали