1 Серпня 2019
Новини

Чи знають «слуги народу», як живуть прості українці

Чи знають «слуги народу», як живуть прості українці

Склад найбільшої фракції у Верховній Раді 9-го скликання дуже різношерстий. Є в політсилі як професіонали, так і безробітні або просто «випадкові люди».

Саме тому OBOZREVATEL вирішив запитати у «слуг народу», чи знають вони, як живуть українці.

«Декілька тисяч доларів на місяць»

«Слуга народу» Олег Воронько, який потрапив під купол парламенту за 103-м мажоритарним округом (Дніпропетровська область), розповідає, що роботи в Раді не боїться.

Прокидається щодня о 5 ранку, бігає і працює до самого вечора. Водночас живе він в орендованій квартирі, а в Києві буде мешкати в депутатському готелі. На ці потреби з державного бюджету виділяється понад 200 тисяч гривень щороку.

На сайті партії «Слуга народу» зазначено, що Олег Воронько є IT-підприємцем. Сам же майбутній нардеп зізнається, що він скромна, але досить не бідна людина.

«32 тисячі гривень (депутатська зарплата. – Ред.) – це мало для Києва. Ми декілька днів тому зустрічалися з президентом і він чітко позначив – доведеться жити на цю зарплату і аж ніяк не більше. Я вважаю, що для столиці й для людей, які приїхали з інших областей, – це небагато. За роботою в регіоні я знаю, що люди живуть на пенсію в 1,5 тисячі гривень на місяць...» – підкреслив майбутній нардеп від Дніпропетровської області.

Водночас Олег Воронько зізнається, що свої щоденні витрати давно не рахує.

«У місяць витрачаю орієнтовно декілька тисяч доларів. Я дуже скромна людина, мені багато для щастя не потрібно», – підсумував «слуга народу».

«Знаю, скільки коштує проїзд у маршрутці»

Колега Воронька з Дніпропетровської області, «слуга народу» від 34-го мажоритарного округу Дмитро Чорний розповів, що потрапив у партію шляхом звичайного відбору. Мовляв, нині він є депутатом Дніпропетровської обласної ради (партія УКРОП), після президентських виборів вирішив подати заявку і стати мажоритарником.

Так, подав три проекти законів і став рядовим членом «Слуги народу».

«Підтримую партійний законопроект про народовладдя і референдум. А також проект закону про землю, мій округ, 34-й, складається як із міст, так і з сільських районів, де є сільгоспземлі. Багато хто хоче отримати у власність землю, але водночас боїться відкритого ринку землі, продавати її. Тому потрібно прописувати конкретно механізми.

І третій – про довкілля. Я родом із міста Жовті води, тому забруднення територій дуже велика для нас проблема», – підкреслив Дмитро Чорний.

Нардеп запевняє, що живе як звичайний громадянин. Володіє двома квартирами, платить за комуналку через Приват24, а також знає вартість проїзду в маршрутці «Дніпро – Жовті води».

«Я розраховував на одну депутатську зарплату (за його словами, це приблизно 20 тисяч гривень. – Ред.), але дізнався, що є ще компенсація на житло – мені цього вистачить. Не веду пафосний спосіб життя, автомобіля у мене немає», – підкреслив майбутній «слуга народу».

«Купує батон за 13 гривень»

100-те місце в списку політичної партії займає кандидат Роксолана Підласа. За її словами, вона відповідає за економічний напрямок всередині «Слуги» й пропозицію стати нардепом отримала від керівництва політсили. Після співбесіди з лідером партії Дмитром Разумковим, вона отримала прохідне місце в списку.

Раніше ж Підласа працювала в Американській торговельній палаті, а також була керівником команди комунікацій Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Народилася в Черкасах.

«З мого досвіду проживання в Києві, на 30 тисяч гривень можна жити», – вважає Підласа.

Відповідаючи на запитання про вартість газу й хліба, майбутній нардеп сказала: «Якщо не помиляюся, то 1000 кубометрів – 6200 або 6400 гривень. А буханець хліба? Я купую батон за 13 гривень».

«Мінімалка в Україні – 30 тисяч»

Справжній фурор у мережі справив відомий борець, майбутній народний депутат Жан Беленюк. На все тому ж тренінгу в Трускавці він заявив, що буде отримувати приблизно 30 тисяч гривень, які спортстмен назвав прожитковим мінімумом.

«Я вже перебуваю в комітеті з питань соцполітики, де буду займатися питаннями спорту та молоді. Мені називали різні суми... Вона там якось відповідає прожитковому мінімуму або мінімальній зарплаті, здається, буде десь 30 тисяч гривень», – заявив спортсмен.

Довідка: дійсно, щомісячна зарплата народного обранця варіюється в межах 30 тисяч. Вона залежить від різних компенсацій, а також надбавок. Прожитковий мінімум в Україні станом на 1 липня 2019 року – 1936 гривень. 1 грудня 2019 року він зросте до 2027 гривень.

1000 кубометрів газу – від 6400 до 7 тисяч гривень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, слуга народу, українці, депутати
В тему

Останні матеріали