31 Липня 2019
Новини

Як через Adidas безкоштовно зібрали дані та заразили пристрої українців

Як через  Adidas безкоштовно зібрали дані та заразили пристрої українців

У різних країнах за декілька днів від імені Adidas шахраї обдурили десятки тисяч юзерів мережі.

Про те, як працює схема і чим вона загрожує звичайним користувачам – у матеріалі OBOZREVATEL.

У Казахстані, Росії, Україні й ще в низці країн з'явилася нова шахрайська схема. 18 серпня компанія Adidas святкує своє 70-річчя. З різних акаунтів у месенджери почали приходити оголошення про те, що фірма нібито дарує 3000 пар взуття. І щоб отримати їх, потрібно лише перейти за посиланням, а потім відправити його 20 друзям.

Схема стала масовою, зокрема, завдяки довірливим користувачам соцмережі. Вони почали ділитися з друзями новиною про акцію.

«Встигла відправити тільки мамі й подрузі. А потім побачила, що це дурня», – розповідає киянка Аліна.

Adidas шахрайство
Adidas шахрайство

«Унікальність такого методу – використання мережевого маркетингу. Фактично жертва сама ж поширює інформацію серед свого оточення. Навіщо це потрібно? Більше заманити людей, менше витратити ресурсів, зібрати базу даних із адресами та контактами, заразити пристрої, з яких заходили на сайти, шкідливим програмним забезпеченням», – розповідає експерт із кібербезпеки Антон Носов.

Різні користувачі мережі отримали різні посилання. Але всі вони ведуть на фішингові сайти (ті, які можуть вкрасти дані).

Як це працює? Ви переходите на фейковий сайт, на якому нібито проводиться акція, потім з'являються спливаючі вікна, вам пропонують завантажити анкету, або ввести будь-які особисті дані. Такий фішинговий сайт зі шкідливим програмним забезпеченням здатний красти інформацію навіть із сусідніх вкладок. Припустимо, ви в тому ж браузері відкрили сайт свого банку, і зайшли в особистий кабінет чи відкрили особисту пошту, сторінку в соціальній мережі.

Одразу після цього інформація потрапляє до рук шахраїв. Сторінки в соціальних мережах використовують для розсилки спаму, паролі від пошти й інших акаунтів – для крадіжки коштів із банківського рахунку. Ще один варіант – паралізувати роботу комп'ютера і зажадати викуп (так, наприклад, було з вірусом Petya).

Шахраї
Шахраї

Кому знадобилося розсилати посилання на шкідливі сайти серед жителів декількох країн – досі загадка. Частину URL вже заблокували. Однак десятки тисяч користувачів мережі встигли заповнити анкети і вказати свої адреси. Як шахраї використовують їхні дані та чи встигли вони вкрасти інформацію для доступу в особисті акаунти – залишається питанням.

Носов радить усім, хто переходив за посиланнями, замінити паролі від пошти, соціальних мереж, акаунтів у платіжних системах і т. д. Також варто перевірити комп'ютер на наявність вірусів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Світ, adidas, шахрайство, взуття, медицина
В тему

Останні матеріали