21 Липня 2019
Новини

Сальмонельоз на Волині: постраждало близько 80 людей

Сальмонельоз на Волині: постраждало близько 80 людей

Лише з початку травня 2019 на Волині зареєстрували вже 4 спалахи кишкових інфекцій. Загалом цьогоріч в області  спостерігають тенденцію до росту сальмонельозу.

Епідемічна ситуація щодо кишкових інфекцій залишається загрозливою, реєструються спалахи, - повідомляють у ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Лише з початку травня зареєстрували вже 4 спалахи кишкових інфекцій. Зокрема з них три сальмонельозу та стафілококове харчове отруєння, постраждало 75 осіб, з них 25 дітей. 2 спалахи сальмонельозу виникли в закладах громадського харчування в Луцьку та Ковелі, 1 – в закладі дошкільної освіти міста Нововолинська та стафілококове отруєння в закладі громадського харчування в місті Любомлі.

Основні причини виникнення - порушення протиепідемічного режиму, порушення технології приготування страв, вживання продукції тваринного походження негарантованої якості та безпечності, не запровадження програми передумов за принципами НАССР.

Основними факторами виникнення захворювань послужили продукти птахівництва (курятина, курячі яйця) при відсутності супровідних документів на отриману сировину. Фактором стафілококового отруєння ймовірно послужила десертна страва.

7 міфів про сальмонельоз

Що нам відомо про сальмонельоз? Здебільшого те, що це небезпечне інфекційне захворювання, яким можна заразитися, вживаючи в їжу сирі яйця, а також погано проварену або просмажену курятину. А ось перепелині яйця, як вважають деякі люди, можна їсти сирими, тому що сальмонели в них не живуть.

Однак більшість подібних думок визнаються вченими-медиками відвертою помилкою. Які найпоширеніші міфи про сальмонельоз? Про це розповів головний позаштатний інфекціоніст Києва Тетяна Єгорова.

Міф перший. Джерелом інфекції є яйця

Джерелом інфекції є кури. У свіжих яйцях сальмонели немає. Однак частинки посліду курки, що містять бактерії, можуть потрапити на шкаралупу. Через деякий час (від 4 годин до 5 діб) бактерії проникають через шкаралупу всередину яйця і інфікують його. Тому перед використанням яйця потрібно ретельно вимити водою з милом.

Міф другий. Джерелом інфекції є тільки домашня птиця

Це омана. Крім курей, сальмонельоз переносять велика рогата худоба, вівці, кози і навіть свині. Також резервуаром інфекції є гризуни, дикі птахи (горобці, голуби, чайки, снігурі), устриці, молюски, гусениці, таргани, мухи, бджоли, жаби, черепахи, риби, змії.

Міф третій. У морозилці сальмонела гине

Бактерії сальмонели дуже витривалі. У воді вони можуть виживати 5-6 місяців, в м'ясі і ковбасі – 3-4 місяці, в морозилці можуть зберігатися близько півроку, а в заморожених тушках птахів – навіть понад рік (дуже низькі температури, навпаки, консервують сальмонели, залишаючи їх життєздатними).

Міф четвертий. Смажені яйця можна їсти без побоювання заразитися

Дійсно, у результаті термічної обробки збудник гине. Але яєчню можна сміливо їсти лише в тому разі, якщо підсмажити її з двох боків. А ось оката яєчня залишається такою ж небезпечною, як і свіжі яйця.

Міф п'ятий. Перепелині яйця не містять сальмонелу

Насправді птахи заражаються внаслідок неякісного годування і неправильного догляду. У більшості випадків головне джерело інфікування – комбікорм, в який входить перероблена тваринна сировина (здебільшого великої та дрібної рогатої худоби, свиней). Тому, якщо такий корм давати перепілкам і якщо вони будуть міститися в пташнику, де порушується мікроклімат (дуже спекотно), то сальмонели можуть з'явитися і в перепелиних яйцях.

Міф шостий. Ніж, після того як ним різали сире м'ясо, достатньо помити холодною водою

Таким чином (через кухонний інвентар) заразитися сальмонельозом дуже легко. Адже в сирому м'ясі можуть міститися бактерії. Тому буде недостатнім, якщо ножа і обробну дошку помити холодною водою. Щоб знешкодити збудника, кухонний інвентар необхідно обдати окропом. Але краще для м'яса виділити окремий ніж і окрему кухонну дошку.

Міф сьомий. Вилікуватися від сальмонельозу можна самостійно, достатньо прийняти антибіотики

Сальмонельоз – важка інфекційна хвороба, яка за неправильного лікування може перейти в хронічну форму. Тому обов'язково необхідно пройти повний курс стаціонарного лікування. У жодному разі не слід займатися самолікуванням і приймати антибіотики – більшість збудників, які викликають кишкові інфекції, до них стійкі. Тому в результаті неправильного лікування людина може перетворитися на прихованого носія інфекції і заражати інших. Тому, якщо є ознаки захворювання, обов'язково зверніться до лікаря.

Симптоми сальмонельозу

Симптоми сальмонельозу схожі на симптоми більшості інших гострих кишкових інфекцій. Інкубаційний період становить в середньому 12-24 години (але, буває, триває і до 2-3 діб).

Захворювання починається гостро: висока температура (до 38-39 градусів), озноб, загальна слабкість, нездужання, головний біль, переймоподібний біль в животі, нудота та блювання. Випорожнення в більшості випадків рідке, водянисте, пінисте, зеленуватого кольору, частотою від 5 до 10 разів на добу. На 2-3-й день хвороби в калі можна виявити домішки слизу і крові. Триває захворювання від 3 діб до 2 тижнів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, сальмонельоз, Волинь
В тему