15 Липня 2019
Новини

Яким має бути правильне та безпечне морозиво – Супрун

Яким має бути правильне та безпечне морозиво – Супрун

Морозиво вважається найулюбленішим літнім десертом. Але є певні нюанси, як правильно обрати цю холодну насолоду.

Про це розповіла очільниця МОЗ Уляна Супрун.

«Класичне морозиво — білковий продукт. Це значить, що його так само, як і молоко чи сир, важливо правильно зберігати, аби не отримати в результаті споживання гострі кишкові інфекції. Тож обираючи морозиво серед усього розмаїття варіантів, звертайте увагу на декілька факторів.

Крім терміну придатності, варто перевіряти дотримання температурного режиму зберігання морозива — не вище -16°С. Дотримання температурного режиму впливає як на зовнішній вигляд, так і та смак морозива. Крім того, температурні коливання можуть призводити до того, що всередині упаковки стрімко збільшуватиметься кількість мікробів. Адже морозиво від самого початку — не абсолютно стерильний продукт.

Наприклад, згідно ДСТУ, в одному грамі морозива з сушеними фруктами і ягодами, горіхами, родзинками, курагою, чорносливом, може міститися до 100 тисяч сторонніх мікробних клітин, до 500 клітин плісняви та до 100 клітин дріжджів. Якщо продукт правильно зберігати — ці цифри не зміняться, і він буде безпечним.

То яким має бути правильне морозиво:

  • Передусім — холодним та цупким, коли дістаєте його із морозильної камери.
  • Правильної форми. Якщо вершечок морозива деформований — це може свідчити про порушення температурного режиму при зберіганні.
  • Всередині упаковки не має бути інею та слідів продукту на обгортці.
  • Морозиво повинно мати рівномірну консистенцію.
  • Смакуючи десерт, ви не маєте відчувати кристали льоду, маслянистий смак чи «пісок на зубах» (кристали лактози).
  • На глазурі не повинно бути нальоту чи тріщин.

Будь-яка невідповідність свідчить про недотримання режимів збивання, заморожування та зберігання морозива. Безпечніше відмовитися від такого десерту.

Якщо полюбляєте морозиво «на вагу», майте на увазі, що термін зберігання його дуже малий — лише одна доба. Якщо ж продавці чи власники вуличної точки, продовжують продавати таке морозиво далі, у покупців є ризик заразитись лістеріозом, сальмонельозом та кишковою паличкою.

Пам’ятайте, що морозиво — це передусім приємний десерт, а не ефективний спосіб врятуватися в спеку. Для того, щоб краще почуватися в спекотну погоду, потрібно багато пити та пітніти, а також перебувати в тіні та захищати себе від прямих сонячних променів.

Все про: суспільство, Україна, морозиво, спека, уляна супрун
В тему