8 Липня 2019
Новини

Результати здивували всіх: найнебезпечніший наркотик у світі

Результати здивували всіх: найнебезпечніший наркотик у світі

Глобальна комісія з наркополітики випустила доповідь, в якій закликала переглянути класифікацію наркотичних речовин ООН, схвалену ще півстоліття тому.

Про це інформує Власти.Net із посиланням «Комерсант».

Серед членів організації – відомі громадські діячі і політики, такі, як Річард Бренсон, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, колишній прем'єр-міністр Нової Зеландії Хелен Кларк, колишній прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу, екс-президент Португалії Жоржу Сампайо. Вони виступають за лібералізацію наркополітики в світі.

Класифікація наркотичних речовин ООН була вперше розроблена ще в 1961 році і стала базою для Єдиної конвенції ООН. Документ обмежував доступ до продуктів канабісу, кокаїну і опіуму, дозволяючи їх вживання тільки в медичних цілях.

Як стверджують автори доповіді, класифікація морально застаріла – за їхніми словами, законодавчі бар'єри в цій сфері призвели до того, що у 83% населення планети не мають доступу до опіоїдних знеболюючих. Також в доповіді йдеться про небезпеку алкоголю та тютюну, які не заборонені законом.

Комісія спирається на дослідження британських вчених, які оцінили шкідливі речовини за 16 критеріями. Дев’ять критеріїв ставилися до шкоди, що наноситься самим речовиною споживачеві, сім - до шкоди для оточуючих. Вчені прийшли до висновку, що найнебезпечнішим для суспільства є спиртне. Алкоголь набрав 72 бали і випередив героїн (55 балів) і крек (54). Тютюн зайняв в цій класифікації шосте місце.

Алкоголь виявився на першому місці через шкоду, що наноситься оточуючим: мова про вбивства, побої і травмах. Лідерами за ступенем шкоди для здоров'я самих наркозалежних, за оцінками вчених, стали крек, героїн та метамфетамін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Рівному батьки «довірили» немовля п’яному знайомому, а він «відрубався» (фото)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, здоров'я, алкоголь, наркотики, здоровий спосіб життя, цікаво знати
В тему