8 Липня 2019
Новини

Скільки бензину українці можуть купити на одну зарплату

Скільки бензину українці можуть купити на одну зарплату

Аби визначити, скільки літрів бензину можуть купити жителі 115 країн світу, дослідники взяли до уваги  вартість пального та середню зарплату.  

Як виявилось в результаті дослідження, не завжди в країні, де видобувають багато нафти, населення може купити її за безцінь – пише Авто 24.

Наприклад, в Таджикистані, незважаючи на відносну дешевизну одного літра АІ-95 ($ 0,81), рівень середньої зарплати настільки невисокий, що на ці гроші можна дозволити собі купити лише 130 літрів бензину.

В Україні при ціні за літр $ 1,09 середньостатистичний громадянин може придбати 258 літрів. Подібна ситуація спостерігається в сусідній Молдові.

Реальне лідерство в цьому рейтингу утримують країни Перської затоки. У Катарі, Кувейті і ОАЕ ціни на бензин відрізняються на один цент, а на середню зарплату можна купити від 4900 до 6500 літрів палива. У сусідній Саудівській Аравії цей показник дещо гірший – всього 3300 літрів.

Присутність в топі таких країн, як США, Австралії, Канади легко пояснити не тільки рівнем зарплат, але і об'ємом їх видобутку нафти. А ось «нішеві» Швейцарія і Люксембург (3300 і 2800 літрів) виділяються одним тільки рівнем доходу населення. Хоча і бензин тут дешевше, в порівнянні з Норвегією, Ісландією або Нідерландами.

У країнах Південного Кавказу та в Прикаспійському регіоні цифри значно кращі. Наприклад, у Вірменії та Азербайджані в доларовому еквіваленті ціни на АІ-95 однакові (88 центів), що дає можливість придбати 335 і 354 літрів бензину відповідно. Ще кращий результат тут показує Грузія. Середньомісячної зарплати тут вистачить на 434 літри.

З країн Східної Європи в лідери вибиваються Естонія і Литва. Бензин в країнах Балтії за нашими мірками дорогий, але за їхні єврозарплати можна купити понад 840 літрів пального. У Польщі та Чехії - понад 700 літрів.

Щоб дізнатися показник можливості купівлі пального на одну зарплату в інших країнах, перейдіть на інтерактивну карту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, бензин, пальне, зарплата
В тему