5 Липня 2019
Новини

Зазіхнули на святе: українці можуть залишитися без горілки

Зазіхнули на святе: українці можуть залишитися без горілки

Держпідприємство «Укрспирт» заявляє про неможливість установки необхідних для відвантаження спирту витратомірів, оскільки у законодавстві не закріплено вимоги до них.

Про це повідомила прес-служба держпідприємства, передає Економічна правда.

«Навіть якщо вони (витратоміри - ред.) будуть встановлені, їх статус ще не врегульовано юридично, потрібне узгодження умов на використання цих приладів», - сказали в «Укрспирті».

Також у компанії зазначили, що в їхньому бюджеті передбачені кошти для покупки і установки витратомірів, однак без законодавчо закріпленого статусу таких приладів у держпідприємстві не можуть провести закупівлі, оскільки це буде розцінюватися як нецільове використання коштів.

Йдеться про зміни до Податкового кодексу, ухвалені Верховною Радою у листопаді 2018 року, які передбачають введення з 1 липня системи електронного адміністрування реалізації спирту.

Така система передбачає обладнання витратомірів в акцизних складах, біля яких виробляється спирт, на кожному місці отримання і відпуску спирту.

Як пояснили в компанії, витратометр - це лічильник етилового спирту, призначений для безперервного вимірювання, запам'ятовування, фіксації та відображення в електронному вигляді даних щодо обсягу отримання або відпуску спирту в декалітрах.

Такі дані повинні бути зареєстровані в Єдиному держреєстрі витратомірів - лічильників обсягу виробленого спирту етилового.

При цьому з 1 липня забороняється отримання і реалізація спирту без наявності зареєстрованих витратомірів.

Згідно зі змінами від 19 червня до затвердженого Кабінетом Міністрів Порядку ведення Єдиного держреєстру витратомірів, до реєстру вноситься інформація про відповідність таких витратомірів вимогам законодавства, що встановлює вимоги до законодавчо регульованим засобів вимірювальної техніки.

Таким документом є Технічний регламент законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, де відсутня будь-яка інформація про витратоміри.

Джерело у компанії - одному з великих гравців ринку, який побажав залишитися неназваним - повідомило, що Державна фіскальна служба призупинила відвантаження «Укрспиртом» спирту з 1 липня.

«У нас залишилося спирту на 2-3 дні для виконання контрактів на експорт. Для виробництва на внутрішній ринок вже немає», - розповіли в компанії.

При цьому експерт горілчаного ринку України, який також побажав залишитися невідомим, підтвердив, що система електронного адміністрування реалізації спирту не запрацювала повністю на даний момент, і це може бути пов'язано з невлаштуванням витратомірів на спиртзаводах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соцмережі підірвала фотожаба на «аграрників» Поплавського і Винника

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, львів, київ, рівне, Політика, горілка, україна
В тему

Останні матеріали