5 Липня 2019
Новини

Через байдужість поліцейських вбили 3-річну дівчинку

Через байдужість поліцейських вбили 3-річну дівчинку

На Харківщині судитимуть двох працівників ювенальної поліції, які могли врятувати життя 3-річній дівчинці, але халатно поставилися до своїх обов’язків і не зробили цього.

Дівчинка померла ще до приїзду лікарів, після того, як її в черговий раз по-звірячому побив вітчим, повідомляють Факти.

Ця моторошна історія сталася в селищі міського типу Ківшарівка Куп'янського району на Харківщині у вересні минулого року. У поліцію зателефонував фельдшер швидкої допомоги і повідомив правоохоронцям про те, що у нього є підозри вважати, що 3-річну дівчинку, яку вже мертвою привезли в лікарню, перед смертю дуже сильно побили. Хоча мама дівчинки все заперечувала і стверджувала, що її дочка вдавилася яблуком.

Відразу ж було відкрито кримінальне провадження і тіло дівчинки відправили на експертизу. Ледве підозри фельдшера в тому, що дитину регулярно били, підтвердилися, мама дівчинки і її вітчим зникли в невідомому напрямку.

У Куп’янській районній лікарні розповіли про те, що все тіло дівчинки було в синцях: «На дитину не було живого місця. Таке враження, що дівчинку били кожен день руками і ногами. Гематоми були по всьому тілу. Садна на носі, щоці і на губах, синці на підборідді, голові, правої ключиці, грудях, животі і руках. Але найстрашнішою травмою була закрита черепно-мозкова. Можливо, дитину били по голові не один раз. Причому били настільки сильно, що у дівчинки почався набряк головного мозку, який призвів до порушення функцій ковтання. Тобто дівчинка вже, по суті, не могла їсти самостійно».

Фельдшеру, який приїхав на виклик в Ківшарівка, мати дівчинки сказала, що її дочка їла яблуко і вдавилася, почала сильно кашляти. А так як дитина сиділа в цей час на підлозі біля стіни, то вона нібито мимоволі кілька раз вдарилася головою.

Судмедексперти провели потім експертизу. Можемо сказати, що підтвердилася і наша версія: після моменту, коли дівчинка померла, до того, як батьки викликали «швидку», пройшло кілька годин.

Виявляється, дівчинку вже кілька разів намагалася врятувати бабуся дівчинки. Одного разу, приїхавши в гості до доньки, вона побачила на тілі дівчинки синці. І сам дитина виглядала якоюсь переляканою. Бабуся запитала у доньки, чи б’ють вони дитину. На що та відповіла, що дівчинка просто впала.

Бабуся стала приїжджати частіше і щоразу бачила внучку в синцях. Один раз жінка похилого віку навіть забрала Елю у дочки і спробувала ховати її в лікарні.

«Бабуся перед тим, як завести внучку в лікарню, кілька разів зверталася в поліцію, - розповіли  в прокуратурі Харківської області. - Одне із заяв пенсіонерки все-таки було прийнято. Але розгляд справи закінчилося нічим. 25-річна інспектор поліції просто викликала до себе маму дівчинки і поговорила з нею. Мовляв, не можна бити дітей. Мама дівчинки заявила, що дочку вони не б'ють. І на цьому все закінчилося».

Розуміючи, що поліція не реагує на її заяви, бабуся забрала внучку і привезла її до лікарні, де були зняті побої. Знову було розпочато слідство. Слідчий двічі давав доручення 21-річному ювенальної інспектору, щоб той перевірив, в яких умовах живе дівчинка. Але ювенаник цього жодного разу не зробив. Молодий інспектор обмежився спілкуванням з вітчимом малятка по телефону. Правда, кілька разів він з представниками соціальних служб приходив до квартири, де знущалися над трирічною дитиною, але двері йому так і не відкрили.

В результаті вітчим на очах у матері вчергове сильно побив кулаками свою маленьку падчерку. Це було 24 вересня 2018 року. Дівчинка померла від побоїв. Швидше за все, мати і вітчим дитини хотіли приховати сліди злочину і вирішували, що робити з тілом дочки і що сказати в поліції. Саме тому вони викликали «швидку» лише кілька годин по тому.

Мати Елі народила ще одну дитину в камері тимчасового утримання незабаром після арешту. І вона, і її співмешканець зараз знаходяться в СІЗО. Тільки Рита – в окремій камері для ув'язнених з новонародженими дітьми. Дитину в таких випадках у матерів до рішення суду не забирають. На суд мати теж не вивозять. Її допити суддя проводить в режимі відеоконференції.

Поки, за даними слідства, відомо, що фатальний удар Еле, від якого малятко померла, завдав її вітчим. Однак мати також підозрюється в систематичних катуваннях своєї дочки. Їм обом загрожує довічне ув'язнення. Крім того, Риту швидше за все, позбавлять батьківських прав на її новонародженої дитини.

Під домашнім арештом в очікуванні вироку перебувають і два співробітники поліції, через недбалість яких загинула 3-річна дівчинка. 25-річної поліцейської і 21-річному ювенальної інспектору загрожує до п'яти років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Декомунізація: в Україні перейменували майже тисячу населених пунктів

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: НП, суспільство, вбивство, харків
В тему