24 Червня 2019
Новини

Чи можна під час вагітності пити алкоголь?

Чи можна під час вагітності пити алкоголь?

Побачити вагітну жінку із бокалом вина чи пива можна скрізь. В суспільстві той випадок, коли «хочеться трішки випити, і це дитині нічим не зашкодить», загально розповсюджений.

Проте виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун категорично проти вживання алкоголю під час вагітності.

«Чи можна під час вагітності пити алкоголь? Коротка відповідь — ні. Взагалі не існує безпечної дози алкоголю, під час вагітності — тим паче.

З перших тижнів вагітності кожен келих вина мама «ділить» зі своєю дитиною, перетравлювати його їм теж доведеться разом. І кожен келих вина або будь-якого іншого алкоголю може вплинути на ріст та розвиток дитини, спричинити негативні наслідки зараз або в майбутньому.

Токсичний вплив будь-якого алкогольного напою для плоду співставний із важким похміллям у дорослої людини. Для мозку дитини, яка розвивається, це дуже важко та завжди має негативні наслідки. Крім того, алкоголь може стати причиною викидня або порушення прикріплення зародку у матці.

Важливо: пити не можна протягом всієї вагітності.

Серце малюка починає битися наприкінці першого місяця. Це один із перших органів, які формуються в організмі плоду. Алкоголь у першому триместрі може вплинути на розвиток клітин серця, а протягом усієї вагітності підвищує ризик появи судинних мальформацій і дефектів міжпередсердної перегородки.

Нервова система закладається у перші два місяці, але формується протягом усієї вагітності. Алкоголь може спричинити проблеми з навчанням та запам'ятовуванням у дитини в майбутньому.

Печінка плоду формується протягом усієї вагітності, і дитина в утробі не здатна вивести алкоголь зі свого організму.

Алкоголь може спричинити збій у формуванні дихальної системи та призвести до передчасного народження.

Під час другого триместру алкоголь на 68% підвищує ризик народження дитини з малою вагою.

Випитий мамою алкоголь уповільнює розвиток суглобів дитини, тому у майбутньому можуть виникати проблеми з пересуванням.

Через вживання спиртних напоїв, може розвинутись фетальний алкогольний синдром. Основні його симптоми — зміна рис обличчя (тонка верхня губа, широке пласке перенісся, маленька та вузька очна щілина), зменшення довжини пальців та погіршення координації після народження.

За даними ВООЗ, в Україні один із найвищих у світі рівнів поширення фетального алкогольного синдрому — 50 випадків на 10 тисяч людей. Дослідження 2012 року свідчить, що 25-35% жінок вживали алкоголь під час вагітності. Також багато жінок вважають «маленькі» дози алкогольних напоїв не шкідливими — особливо під час останнього триместру вагітності. Але це не так.

Жінка має повідомити лікарю, якщо регулярно вживала алкоголь, але припинила, коли дізналася про вагітність — і допускає, що пила, коли вже були вагітні. Чим раніше припинити вживати алкоголь, тим менше шкоди зазнає організм малюка.

Також якщо жінка тільки намагається завагітніти, варто припинити вживання алкоголю. Адже можна вже бути вагітною, але ще не знаєте про це.

Міністерство охорони здоров'я України, Центр громадського здоров’я МОЗ України та World Health Organization Ukraine розпочали освітню кампанію «Не_винна вагітність» Кампанія покликана підвищити в Україні обізнаність про здоров’я, вагітність та вживання алкоголю. Вона реалізується в рамках проекту “Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні” та проводиться за підтримки Schweizerische Eidgenossenschaft / Confédération Suisse. Крім цього, кампанію підтримали відомі лікарі-гінекологи з усієї України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, вагітність, алкоголь, алкоголізм, уляна супрун, вагітність
В тему