20 Червня 2019
Новини

Філарет провів так званий собор: відкинули Томос і відновили УПЦ КП

Філарет провів так званий собор: відкинули Томос і відновили УПЦ КП

Філарет зібрав своїх прихильників і провів «собор».

Так званий помісний «собор Української православної церкви Київського патріархату» постановив відновити існування ліквідованої церкви і скасував визнання Православної церкви України, пише Українська правда.

Про це йдеться в рішенні «собору» Філарета від 20 червня.

Зокрема, «собор» відмінив постанову помісного собору 15 грудня 2018 року, де об’єдналося українське православ’я і була ліквідована УПЦ КП.

Прихильники патріарха Філарета стверджують, що ніякого собору 15 грудня не було.

«Це був не помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священника та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ КП, на вимогу вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія», – йдеться в тексті постанови.

«Помісний собор заявляє і постановляє, що УПЦ КП, зареєстрована державним органом та продовжує існування і діяльність», – додали за підсумками так званого собору.

Також на з’їзді підтвердили, що главою УПЦ КП залишається Філарет.

У Філарета вважають, що томос про автокефалію «не відповідає статуту автокефальних церков і тому ставить УПЦ в залежність від Константинопольського патріархату».

«Нас не влаштовує зміст томосу про автокефалію Православної церкви України», – зазначили у постанові собору ліквідованої церкви.

Відзначимо, що на початок з'їзду на «соборі» не було жодного українського архієрея. Більшість із архієреїв колишньої УПЦ КП, яка на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року влилась у ПЦУ, проігнорували заклики патріарха Філарета.

Як пише Оглядач, у Києві на зборах колишньої УПЦ Київського патріархату, які відбулися з ініціативи Почесного патріарха Філарета, відкинули Томос про Єдину українську церкву. Філарет також звернувся за підтримкою до президента України Володимира Зеленського.

Читайте також:

У ПЦУ зловили Філарета на брехні

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, філарет, церква, церква
В тему

Останні матеріали