18 Червня 2019
Новини

Історична сенсація: дід боксерів Кличків був паспортистом на Волині

Історична сенсація: дід боксерів Кличків був паспортистом на Волині

Відомий на Волині історик, директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський днями розкрив історичну сенсацію.

Виявляється, історія родини спортсменів-чемпіонів Кличків безпосередньо пов’язана із Волинню. У довоєнні часи дід боксерів працював у паспортному столі і очолював РАЦС у Любомлі.

Фініковський виклав у своєму Facebook скан чорно-білої старої світлини, на якій закарбовано бійця із прізвищем Кличко. І випередив можливі здогадки коментувальників: так, це дідусь відомих українців Кличків!

Ось ця розповідь в оригіналі:

«Знайомтесь, це Родіон Петрович Кличко, дід всесвітньовідомих братів Кличків, легендарних українських боксерів! В 1940 – до травня 1941 року сержант Родіон Кличко – начальник паспортного відділення міліції м. Любомль й водночас керівник місцевого ЗАГСу. Його дружина – Тамара – працювала вихователькою в дитячому садочку міста, займалась вихованням сина Володимира.

У травні 1941 року начальника паспортного відділення Любомльської міліції Родіона Кличка було направлено на курси в Дніпро. Дружина із сином натомість поїхали на канікули до батьків у Смілу.

З початком німецько-радянської війни в червні 1941 року Р. Кличко спробував повернутися у Любомль, але доїхав залізницею лише до містечка Сарни.

Там він натрапив на Любомльський РВ НКВС, який відступав вглиб України.

Пізніше йому вдалось знайти й викупити з полону дружину, а сина – Кличка-молодшого – розстріляли німці.

В Любомльському краєзнавчому музеї сьогодні зберігається паспорт, виданий місцевому єврею і підписаний Родіоном Кличком. Поруч з цим ведемо роботу над дослідженням цього періоду і зв’язків родини Кличків з м. Любомль.

До слова, батько відомих боксерів – Володимир Родіонович Кличко –помер 2011-го – був військовим аташе посольства України в Німеччині НАТО, генерал-майором.

Віталій та Володимир Клички – обидва – чемпіони світу з боксу у важкій вазі. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, володимир кличко, віталій кличко, історія
В тему

Останні матеріали