13 Червня 2019
Новини

Булінг через церкву: буковинку не пустили на випускний, бо є прихожанкою УПЦ

Булінг через церкву: буковинку не пустили на випускний, бо є прихожанкою УПЦ

В школі під Чернівцями спалахнув релігійний скандал.

Резонансні події розгорталися у Задубрівській школі Заставнівського району Чернівецької області, пишуть «Факти».

Однокласники та їхні батьки влаштували бойкот 15-річній Христині Велещук. Мати дівчини стверджує: причина цькування релігійна, бо Христя, на відміну від більшості, відвідує храм УПЦ МП і навіть співає на кліросі.

«Після прийняття Томосу більшість односільчан перейшли у нову формацію і намагаються відібрати церкву, – розповідає мама дівчинки Кароліна Велещук. – А ми, прихожани УПЦ, свій храм відстоюємо…І син, і донька із малих літ ходять у цю церкву.

Зі слів жінки, коли її донька стала брати участь у нічних молебнях на захист храму, то її у школі зробили ізгоєм. З неї насміхалися, обзивали москаль кою, питали, як сміє молитися Богові мовою ворога.

Зі слів матері, Христина, яка закінчила 9-1 клас із відзнакою, мріяла про випускний, та на нього не потрапила. Кошти, які здала на святкування, їй жбурнули назад зі словами: «Забери свої москальскі гроші. Тобі не місце серед нас».

Дівчина розказує журналісту, що їй було боляче і образливо, коли від неї відвернулися всі, з ким дружила:

«На урочистій лінійці зі мною ніхто не розмовляв, однокласники зробили вигляд, що мене не існує. Навіть фотографуватися зі мною не захотіли… У ресторан, де святкували випускний, мені теж не дозволили піти. Спасибі нашим прихожанам, які мене підтримали. З їхньою допомогою я пережила цей день», – каже дівчина.

Утім, інша сторона конфлікту стверджує: дівчинка і її мама брешуть.

«Це наклеп, – каже мама однокласниці Іванна Петей.  – Конфлікт із Кароліною і її дочкою в нас триває вже рік. Кароліна постійно розказувала іншим, які їхні діти погані, а її донька хороші. А на випускному просто забрала Христину і пішла з нею, навіть не стала фотографуватися з усіма. Щодо ресторану ми сказали Кароліні: хочете, щоб ваша донька святкували з усіма, вибачтеся перед батьками. І релігійні питання тут ні до чого.

За словами директора школи Володимира Кокіса, він не знав, що Христю ображають і погано до неї ставляться. Рідні дівчинки йому про це не скаржилися.

«Христина брала участь у всіх урочистих подіях випускного, отримала похвальну грамоту, співала, навіть зі мною один танець станцювала, – каже освітянин. – Інше питання, куди випускники ходили після лінійки і що між собою вирішували їхні батьки. З того моменту, як у селі почалося протистояння через церкви, я багато разів просив батьків: не переносите ці конфлікти в школу, не накручуйте дітей, не вчіть їх ворогувати на релігійному ґрунті…

Наскільки я знаю, однокласники покликали Христину святкувати, а її мама відмовилася. Те, що все це переросло в такий конфлікт між батьками, – це великий мінус для всіх і дуже неприємно особисто для мене. Якщо вже в них такі серйозні претензії одне до одного, хай звертаються в суд».

Тим часом мати покривдженої випускниці має намір найближчим часом подавати позов про дискримінацію її дитини за релігійною ознакою. Жінка каже, що боїться за безпеку доньки. Нібито однокласниці, проходячи повз церкву, де Христина несе варту, ображали її нецензурно і погрожували розбити телефон.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, чернівці
В тему