7 Червня 2019
Новини

Серед ліквідаторів на ЧАЕС був темношкірий українець

Серед ліквідаторів на ЧАЕС був темношкірий українець

Після того, як британська актриса звинуватила серіал «Чорнобиль» в расизмі, а її висміяли, темношкірий ліквідатор аварії на ЧАЕС Ігор Хіряк розповів свою історію Комсомольской правде.

Хіряк став героєм інтернету після критики британської актриси Карли Мері на адресу серіалу HBO. Вона звинуватила сценаристів в расизмі, оскільки в серіалі немає жодного темношкірого актора. Слова Мері користувачі мережі сприйняли з гумором, а деякі навіть з агресією, заявляючи, що такого не може бути. Мовляв, де ж в СРСР темношкірі ліквідатори?

Пізніше з'ясувалося, що насправді в ліквідації брав участь темношкірий українець.

Хіряк народився в Харкові, а його мама в Білозерську. Про походження кольору своєї шкіри він не знає. Коли йому було два роки, сім'я переїхала в Череповець (Вологодська область Росії).

За словами Хіряка, під час аварії на Чорнобильській атомній електростанції він служив у військовій частині 75110. На заклик він потрапив в 210-ю понтонно-мостову бригаду в 1985 році, де разом з товаришами по службі будував понтонний міст через Прип'ять для евакуації місцевих жителів.

Всього в зоні ЧАЕС Хіряк пробув рік, іноді від'їжджав додому.

«Перший заїзд туди був на 2,5 місяці. А потім їздив туди тільки по вихідним з шефом протягом року, поки не скінчилася служба. Зараз важко сказати, чи вплинула радіація на моє здоров'я», - сказав ліквідатор.

За участь в ліквідації аварії Хіряка нагородили Знаком «Учасника ліквідації наслідків аварії ЧАЕС», грамотою МНС і нагородою за заслуги перед Вітчизною 2 ступеня.

В інтерв'ю «Зірці» Хіряк розповів, чим ще займався на території ЧАЕС.

«Забезпечували прохід кораблів, підтримували міст в робочому стані. А після одного вихідного дня змінювалися з іншою частиною і виїжджали на станцію. На ній на обвідному каналі був понтонний міст, також обслуговували міст, під'їзди до нього, виконували якісь разові роботи », - пояснив темношкірий ліквідатор.

Він додав, що після аварії отримав опік гортані і велику пухлину. Нині він отримує «чорнобильську» пенсію, живе як і раніше в Череповці з дружиною і сином. Працює водієм на заводі.

Також Хіряк зізнався, що серіал «Чорнобиль» подивився вже після того, як вибухнув скандал і з ним намагалися зв'язатися. Він підкреслив, що до режисера у нього немає претензій, тому що відсутність темношкірих в серіалі - це «його особиста справа».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, ліквідація, чаес, чорнобиль
В тему