28 Травня 2019
Новини

Єпископ УПЦ розповів, що церква думає про цивільний шлюб

Єпископ УПЦ розповів, що церква думає про цивільний шлюб

Християнський погляд на шлюб виклав єпископ Віктор Коцаба.

На думку православних церковників, наш час ознаменований «фактично цілковитим нівелюванням інституту сім’ї». Християнський погляд на стосунки між чоловіком і жінкою без вінчання та печатки в паспорті виклав на шпальтах «Кореспонденту» єпископ УПЦ МП Віктор Коцаба.

Свої роздуми священнослужитель приурочив до недільної проповіді, коли по храмах настоятелі згадували євангельський епізод про зустріч жінки-самаритянки із Христом. За словами єпископа, ця розмова між Господом і жінкою, розкриває «фундаментальні основи не тільки християнського віровчення. Але і християнського способу життя». 

«Особливо актуальною в наш час є тема правильного розуміння стосунків, які мають бути між чоловіком та жінкою. Зокрема, мова йде про сучасну сім’ю», – зазначив Коцаба. І нагадав притчу про самаритянку:

«Коли Господь попросив самарянку привести свого чоловіка, та відповіла, що чоловіка в неї немає. «Ти правильно кажеш, – зазначив Спаситель, – тому що той, з ким ти живеш, не чоловік тобі» (Ін. 4, 17)». З цього короткого уривку розмови між Христом і самарянкою ми можемо зробити певні висновки. Зі слів Спасителя стає зрозумілим, що спільне проживання без Божого благословіння, яке отримує подружня пара у Таїнстві Вінчання, та без державної реєстрації не можна вважати шлюбом», – викладає погляди церкви на делікатну тему єпископ.

«На жаль, наш час ознаменований фактично повною нівеляцією інституту сім’ї», – констатує владика і наводить статистику. Так, у 2000 Держстат порахував, що приблизно 70% українських сімей розпалося. Зараз, у 2019-му, ситуація дещо покращилася, адже кількість розлучень зменшилась майже на 20%. 

«Проте, це лишень певна ілюзія. Адже, насправді, розлучень стало менше не тому, що сімейні стосунки стали більш стабільними, а тому, що зменшилася кількість процедур реєстрації шлюбів відповідними державними органами. Молоді українці не бажають створювати повноцінні сім’ї, а надто часто воліють жити в так званому «громадянському шлюбі», який Церква розглядає як порушення заповіді Божої», – пише Коцаба. 

Водночас священик визнає, що в силу різних причин сімейне життя може і не скластися. «Проте, це не означає, що  в такому разі можна жити так, як заманеться. Адже, християнин повинен або створити нову сім’ю, або ж визріти до прийняття відповідального рішення про служіння Богові у монашеському чині», – вважає єпископ. 


«Проте, на жаль, сьогодні все рідше молоді люди дослухаються до голосу Церкви і живуть не у відповідності із законом Божим, а керуються власним баченням тієї чи іншої проблеми. На Святе Письмо та заповіді, які дав Господь, дивляться як на щось застаріле та неактуальне, що втратило своє значення для нашого часу. Таке ставлення до фундаментальних істин, які сформували сучасну цивілізацію, рано чи пізно призводить не тільки до індивідуальних проблем та втрати ціннісних орієнтирів, але й до повної руйнації культури та зникнення цілих народів. Прикладів історія знає більше, ніж достатньо», – напоумлює молодь церковник. 


«Тому, коли ми говоримо про необхідність дотримання заповідей Божих, то маємо на увазі основні принципи, які допомагають нам не тільки вижити у суворому та мінливому сучасному світі, але й залишитися при цьому людьми», – підвів риску єпископ Віктор.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, шлюб, церква
В тему