28 Травня 2019
Новини

«Гора трупів»: альпіністи продовжують вмирати в черзі на Еверест

«Гора трупів»: альпіністи продовжують вмирати в черзі на Еверест

Лише за останніх 10 днів через велетенську чергу з охочих зійти на вершину загинули вже 11 осіб.

На шляху до вершини Евересту утворилася величезна черга з охочих підкорити найвищу гору в світі. Через  виниклі затори за останні десять діб померли вже 11 альпіністів, передають «Факти».

Остання на цей момент жертва – 62-річний американський юрист Крістофер Джон Куліш. Він благополучно дістався вершини, але помер на шляху вниз. У числі загиблих також громадяни Індії, Ірландії, Австрії, Великої Британії, ще один американець і жителі Непалу.

Цієї весни непальська влада видала рекордну кількість ліцензій на сходження на Еверест, кожна коштує 11 тисяч доларів. У результаті горосходжувачам доводиться чекати можливості підкорити пік іноді по кілька днів, на критичних для життя висотах – у так званій «зоні смерті». Люди вмирають головним чином від виснаження і нестачі кисню. До того ж цьогоріч погодні умови набагато суворіші, ніж звичайно. Перш ніж вийти на фінальний відрізок на шляху до вершини, альпіністи проводять у черзі на пронизливому вітрі до півтори години.

Багато на практиці не підготовлені до такого походу, адже владці Непалу не встановлювали особливих вимог для тих, хто може спробувати підкорити гору. Досвідчені альпіністи сумно провіщають, що це – ключ до катастрофи.

Підкорювачі вершини діляться в соцмережах фотографіями величезних черг. На одному із фото видно, як альпіністи проходять повз труп, що лежить на схилі гори.

На вершині люди штовхаються, щоб зробити селфі. На плоскій поверхні площею  як два столи для пінг-понгу стоять відразу по 15 – 20 людей. «Це було страшно. Схоже на зоопарк », – поділився враженнями з виданням New York Times лікар з Аризони Ед Дорінг, який усе життя мріяв підкорити Еверест, але був шокований побаченим. Ед розповів також, що йому навіть довелося переступити через тіло жінки, яка тільки-но померла.

Горосходжувачі проходять повз труп колеги

Всього цього весняного сезону загинули вже 20 осіб – це більше, ніж за весь 2018 рік. У цілому під час спроб піднятися на Еверест, висота якого становить 8848,43 м, починаючи з 1922 року загинули 280 осіб. Більшість смертей спричинені лавинами, а також падінням у прірву. На гостру гіпоксію і інші прояви гірської хвороби припадає 16% летальних випадків.

Тіла багатьох загиблих досі поховані під товстим шаром снігу і льоду. Останнім часом через танення льодовиків трупи почали з’являтися на гірських схилах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, еверест, альпінізм
В тему

Останні матеріали