28 Травня 2019
Новини

Електрофорез, ванни з глиною та парафіном у минулому – Супрун

Електрофорез, ванни з глиною та парафіном у минулому – Супрун

У Міністерстві охорони здоров'я України вводять нові посади «лікаря фізичної та медичної реабілітації», «фізичного терапевта», «ерготерапевта», «асистента фізичного терапевта» і «асистента ерготерапевта».

Вони будуть працювати над «відновленням функціональних можливостей людини» і робити це тільки за допомогою доказових методів лікування. Про це йдеться на Facebook-сторінці в. о. голови МОЗ Уляни Супрун.

«Це важливий крок у подоланні недовідних і малоефективних в реабілітації практик. Наприклад, електрофорез - досі поширений метод функціональної реабілітації, проте це аж ніяк не свідчить про його ефективності. Апаратна фізіотерапія - лише допоміжний засіб реабілітації. Вона може зменшувати біль і запалення, прискорювати регенерацію тканин і розсмоктувати рубці. На цьому можливості електрофорезу вичерпуються», - йдеться в опублікованому повідомленні.

Лікар фізичної та реабілітаційної медицини. Він очолює реабілітаційний процес та організовує та координує виконання повного реабілітаційного циклу — від медичного та реабілітаційного обстеження, визначення цілей реабілітації до проведення реабілітаційних втручань та контролю ефективності.

Фізичний терапевт. Який визначатиме, як поліпшити якість життя та руховий потенціал людини, буде здійснювати заходи, спрямовані на поліпшення діяльності опорно-рухового апарату та організму в цілому, рівноваги, координації, збільшення сили, витривалості м'язів і вдосконалення вправності рухів.

Ерготерапевт допомагає відновити втрачені чи обмежені функції руху та координації, заново вчить людину жити в нових для неї умовах, допомагаючи досягти максимальної самостійності в побуті. Ерготерапевти допомагають пацієнтам знову навчитися доглядати за собою — самостійно одягатися, роздягатися, митися, готувати їжу та їсти. Крім цього, вони допомагають людям наново вчитися працювати, розважатися, опановувати нові хобі та спілкуватися.

Також у мультидисциплінарній команді з реабілітації мають бути психолог, соціальний працівник, медсестра/медбрат, мовний терапевт та інші фахівці за потребою. Робота таких команд буде спрямована передусім не на саме захворювання чи травму пацієнта, а на усунення обмеження діяльності внаслідок хвороби чи травми.

«Продовжуємо впроваджувати в Україні доказову реабілітацію. Відновлення нормальної діяльності людини — це не апарати чи процедури без доказової бази. Це професійні лікарі та команди, які використовують найновітніші методи для відновлення функціональних можливостей пацієнта», - резюмувала Супрун.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, уляна супрун, моз
В тему

Останні матеріали