27 Травня 2019
Новини

Вибори в Європарламент: за кого проголосували

Вибори в Європарламент: за кого проголосували

В Європарламенті оголосили остаточні результати Європейських виборів після закриття всіх виборчих дільниць у країнах Євросоюзу.

Перше місце на виборах до Європейського парламенту, які пройшли в останні три дні в усіх 28 країнах ЄС, займає блок християнських демократів, який разом з альянсом соціалістів і демократів, а також соціал-демократами зможе зберегти більшість у новому скликанні. Про це повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

Причому якщо у християнських демократів і соціал-демократів число депутатів в загальній ступені зменшиться приблизно на 80 місць, то у альянсу соціалістів і демократів (в нього входять в тому числі німецька Вільна демократична партія, Альянс за Італію, Ліберал-демократична партія Великобританії) додалося 40 депутатів.

На 18 осіб збільшили своє представництво партії, які входять до складу «зелених».

Блок «Європа за свободу і пряму демократію», в який входять євроскептичні «Альтернатива для Німеччини», італійське «Рух п'яти зірок», британська «Партія Brexit» додала 14 місць.

Блок «Європа націй і свобод», в який входять французьке «Національне об'єднання», італійська «Ліга», голландська «Партія свободи» додав 20 місць. Додати націоналістам і євроскептикам вдалося завдяки високим результатам у Франції і Італії.

Нинішній склад Європейського парламенту працюватиме до 2024 року. Він повинен буде ділити повноваження з управління ЄС разом з Європейською Радою, формувати бюджетну комісію, контролювати діяльність Європейської комісії.

Найбільше число депутатів до Європарламенту направляє Німеччина (96 з 751), за якою слідують Франція (74), Італія і Великобританія (по 73), Іспанія (54), Польща (51). Найменше число депутатів (по 6) представляють Люксембург, Кіпр, Естонія і Мальта.

На основі результатів виборів голоси розподілилися таким чином (кількість депутатських місць):

EPP – 178 (Європейська народна партія)

S&D – 152 (Прогресивний Альянс Соціалістів і Демократів)

ALDE&R – 108 (Альянс лібералів і демократів для Європи)

Greens/EFA – 67 (Група Зелених/Європейський вільний Альянс)

ECR – 61 (Група європейських консерваторів і реформістів)

GUE/NGL – 39 (Конфедеративна група Європейських об’єднаних лівих – Нордичних зелених лівих)

EFDD – 53 (Європа свободи та прямої демократії)

ENF – 55 (Група Європи націй та свободи)

NI – 7 (депутати, що неприєднані до інших політсил)

Ще 31 депутат не належить до жодної політичної групи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, вибори, євросоюз, вру
В тему