25 Травня 2019
Новини

Що відбувається з гривнею і яким буде курс влітку

Що відбувається з гривнею і яким буде курс влітку

В Україні минули президентські і наближаються парламентські вибори, зростає торговельний дефіцит - країна більше імпортує, ніж експортує, а виплати за боргами - на піку.

Повідомляє «BBC»

Від початку року курс гривні до долара зріс на понад 5%.

Чому так відбувається і як довго триватиме?

"Зміцнення якраз припинилося, - каже виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. - Тому можна вже казати в кращому випадку про стабілізацію, а в гіршому - про початок девальвації".

Якщо на 23 травня офіційний курс становив 26,30 грн за долар, то вже 24 травня гривня подешевшала на 3 копійки.

Проте тривалий час до того гривня міцнішала, хоча на початку року переважна більшість експертів давали не дуже оптимістичні прогнози.

Що попереду?

Серед ризиків у першу чергу оглядачі називають великі боргові виплати. При цьому приплив коштів, за рахунок яких ці виплати можуть здійснюватися - під питанням.

"Зараз курс гривні більшою мірою буде визначатися зовнішньоторговельним балансом, тобто тим, як будуть себе почувати ціни на метали, зерно, нафту і газ, яким буде врожай", - пояснює Гліб Вишлінський.

Далі до них додадуться фактори, які визначатиме вже нова влада на чолі із президентом Зеленським, - вважає експерт:

"Якщо відбудуться якісь речі, що говоритимуть про неможливість вже для нової влади домовитися з МВФ, - або будуть спроби знижувати ціни на газ, або буде підтримка намагань Коломойського отримати якусь компенсацію за ПриватБанк, - то, відповідно, це буде негативно давити на гривню".

МВФ

Хоча чергова місія фонду нині працює в Києві, у МВФ вже орієнтуються на результативні рішення після парламентських виборів та формування нового уряду.

"Щойно новий уряд буде сформований після (позачергових парламентських - ред.) виборів, ми готові повернутися до обговорення нашої подальшої співпраці з Україною", - заявив речник МВФ Джеррі Райс.

"Вже є чітке розуміння, що цей візит експертів МВФ не приведе до результативного перегляду програми", - каже Гліб Вишлінський.

В кращому разі про наступний транш від МВФ можна буде говорити під кінець року. А це означає, що до цього у виплаті мільярдних боргів Київ має розраховувати лише на себе, оскільки без співпраці з МВФ не отримає і коштів від Євросоюзу.

Крім того, як нагадує Сатту Кахконен, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови, до перегляду програми з МВФ, Київ не зможе отримувати кошти і від Світового банку:

"Україна зіткнулася із дуже великими потребами у фінансуванні у 2019-2021 роках. Ми б радили новій владі не лише зберегти співпрацю з МВФ за теперішньою програмою. Ми також очікуємо, що вже новий уряд розпочне переговори про нову угоду з МВФ, тому що ми бачимо потребу к такій співпраці для України на наступні два роки".

"Не існує сценарію, коли Україна "виживе" у викликах 2019-2020 років без програми з МВФ і без того, щоб не наразитися на економічну кризу, - каже економіст. - Потреба у фінансуванні є великою, і її можна задовольнити і за допомогою міжнародних фінансових інституцій, і на ринку. Якщо програми з МВФ не буде, то й фінансові ринки не дадуть Україні тих обсягів коштів, які вона потребує. А це створить серйозні загрози для макроекономічної стабільності. Це підірве зростання економіки, і Україна наблизиться до економічної кризи".

Як свідчить досвід, першим вісником кризи як для учасників ринків, так і торговців на базарі, стає курс гривні.

Як написав на своїй сторінці у Facebook заступник голови Ради НБУ і президент Київської школи економіки Тимофій Милованов, "в світі є передчуття глобальної економічної кризи. Коли настане криза, вартість грошей для України зросте в рази".

Через це стабільність економіки, реформи і співпраця з МВФ є критично важливими не лише для держави в цілому, але й для гаманців пересічних українців: "Не буде цього - злетить гривня, звільнять людей, будуть закриватись бізнеси".

Економічний радник нового президента і керівник Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко також вважає, що "зараз без МВФ вижити не вдасться".

"Без МВФ підтримувати фінансову стабільність можна тільки лише дуже обмежений час - наявні борги потребують обслуговування, а бідне життя, хоч і "не по кишені", змушує робити нові борги", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Тож виглядає, що те, яким буде курс гривні влітку, залежатиме від того, наскільки гарним буде врожай та сприятливими для України ціни на зерно, нафту і метал на зовнішніх ринках. А з початком осені одним з ключових факторів стануть умови продовження співпраці з МВФ.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, мвф, гроші
В тему